Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!
Τον τελευταίο καιρό διαβάζω πολύ σχετικά με την αυτοβελτίωση και πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι και αυτό μπορεί να γίνει τοξικό. Συνάντησα πολλούς ανθρώπους που προστάτευσαν την ενέργειά τους τόσο πολύ που έγιναν ρομπότ. Για αυτούς, αυτή η αυτοβελτίωση λειτούργησε σαν ενημέρωση λογισμικού και στην πορεία ξέχασαν ή έχασαν τα κίνητρά τους. Η αυτοβελτίωση είναι κάτι που δεν μπορεί να οριστεί. Σημαίνει κάτι διαφορετικό για μένα και για σένα.
Για μένα, η βελτίωση του εαυτού μου μπορεί να είναι να ξυπνάω νωρίς χωρίς να πατάω 15 αναβολές στο ξυπνητήρι μου ενώ για σένα μπορεί να σημαίνει ότι αρχίζεις γυμναστήριο. Εμείς ως άνθρωποι δεν μπορούμε να δεσμευόμαστε από έναν και μόνο ορισμό και αυτό συνεπάγεται και την προσωπικότητά μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τόση πολλή εξάσκηση στην αυτοβελτίωση γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε ένα εργοστασιακό προϊόν. Αφού έχουμε μιλήσει για το Ikigai, δες εδώ και εδώ, ήρθε η ώρα να πούμε και για τον Miyamoto Musashi.
Miyamoto Musashi, ένα όνομα που αντηχεί στο πνεύμα των σαμουράι, ένας θρύλος. Ο Miyamoto Musashi, ένας άνθρωπος με σπαθί και κοφτερή πένα, γεννήθηκε το 1584 εν μέσω της ταραχώδους εποχής της Ιαπωνίας. Αναδείχθηκε ως ένας θρυλικός ξιφομάχος, αήττητος σε αμέτρητες μονομαχίες και διάσημος για το μοναδικό του στυλ μάχης με δύο σπαθιά. Αλλά ο Miyamoto Musashi δεν ήταν απλώς κύριος της λεπίδας, ήταν φιλόσοφος, καλλιτέχνης και αναζητητής της αλήθειας. Πίστευε ότι ο δρόμος προς την κυριαρχία ήταν αυτός που περιελάμβανε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Οι διδασκαλίες του έχουν απήχηση σε όσους επιδιώκουν να υπερβούν τους περιορισμούς τους και να αγκαλιάσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Καταλάβαινε ότι η αληθινή ανάπτυξη απαιτούσε την ακλόνητη δέσμευση για εξάσκηση και βελτίωση των δεξιοτήτων κάποιου. Έγραψε το «The Book of Five Rings», ένα αριστούργημα που εμβαθύνει στη στρατηγική, τη μάχη και την τέχνη της αυτοβελτίωσης. Στις σελίδες του τονίζει τη σημασία της καθημερινής προπόνησης και της επανάληψης, γιατί μέσα από την πειθαρχημένη εξάσκηση μπορεί κανείς να επιτύχει αληθινή κυριαρχία. «Δεν υπάρχει τίποτα έξω από τον εαυτό σας που μπορεί να σας επιτρέψει να γίνετε καλύτεροι, δυνατότεροι, πλουσιότεροι, πιο γρήγοροι ή πιο έξυπνοι. Όλα είναι μέσα. Όλα υπάρχουν. Δεν πρέπει να αναζητάς τίποτα έξω από τον εαυτό σου».
Ο Miyamoto Musashi πίστευε επίσης στη δύναμη της απλότητας. Ασπάστηκε μια μινιμαλιστική προσέγγιση ακόμα και στη μάχη, απομακρύνοντας τις περιττές κινήσεις και τεχνικές. Συνήθιζε να λέει στους συμπολεμιστές του: Είστε πρόθυμοι να προκαλέσετε τον εαυτό σας για να αντιμετωπίσει τους φόβους σας; Είστε πρόθυμοι να σπάσετε τους δεσμούς που σας τραβούν κάτω; Έχεις αποτύχει 10 φορές αλλά έχεις το θάρρος να σηκωθείς ξανά;
Είχε καταλάβει ότι για να διαπρέψει κανείς, πρέπει να επικεντρωθεί στα βασικά και να εξαλείψει τους περισπασμούς. Αλλά ίσως το πιο βαθύ μάθημα του Miyamoto Musashi βρίσκεται στο ακλόνητο πνεύμα και την αδάμαστη θέλησή του. Πίστευε ότι τις οπισθοδρομήσεις και τις αποτυχίες δεν έπρεπε να τις φοβόμαστε, αλλά να τις αγκαλιάζουμε ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μέσα από τις αντιξοότητες ανακαλύπτουμε την αληθινή μας δύναμη και απελευθερώνουμε τις δυνατότητές μας.
Tip of the Day: “Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα μονοπάτια για την κορυφή του βουνού”, συνήθιζε να λέει. Που σημαίνει ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να αποτύχεις αν θέλεις να αναπτυχθείς. Ένα άτομο που δεν έχει αποτύχει δεν γνώρισε ποτέ τη σκοτεινή του πλευρά. Βρες το σκοπό σου. Βρες γιατί κάνεις αυτό που κάνεις. Βρες αυτό που σε κάνει κάτι, που είναι μοναδικό. Βρες πώς μπορείς να κατακτήσεις το μυαλό σου και να δημιουργήσεις κάτι που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Αν νομίζεις ότι είσαι όπως όλοι οι άλλοι, τι ενέργειες κάνεις για να το αλλάξεις; «Σκέψου ελαφρά τον εαυτό σου και βαθιά τον κόσμο».