Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες εκτίμησαν τα οφέλη για την υγεία και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία του νερού.
Κάθε φορά που βουτάμε στα νερά της μας κατακλύζει ένα αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας! Τα μπάνια στη θάλασσα δεν αποτελούν μόνο μια μορφή διασκέδασης. Η σύσταση του θαλασσινού νερού συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας ενώ προσφέρει και ένα αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας.
- Ο Ιπποκράτης είχε αναφερθεί στη θεραπευτική χρήση του αλατιού στις πληγές. Το θαλασσινό νερό, άρα και το διάλυμα του χλωριούχου νατρίου, ευνοεί την επούλωση των πληγών και βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο στόμα. Το περιβάλλον στο στόμα είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό. Η δράση των μικροβίων παράγει οξέα, με συνέπεια το περιβάλλον του στόματος να γίνεται όξινο. Το θαλασσινό νερό (χλωριώδες νάτριο) επειδή είναι άλας προκαλεί μετατόπιση του pH του στόματος προς το ουδέτερο. Με αυτό τον τρόπο σταματάει την βλαπτική επίδραση των μικροβίων στο στοματικό περιβάλλον. Το θαλασσινό νερό δεν είναι αντιμικροβιακό διάλυμα. Δεν υποκαθιστά και δεν πρέπει να υποκαθιστά τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα, όπου αυτά χρειάζονται. Συμπληρωματικές στοματοπλύσεις με θαλασσινό νερό (κυρίως χλιαρό), για μικρό χρονικό διάστημα, δεν κάνουν κακό.
- Οι πλύσεις με θαλασσινό νερό είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι μία από τις
καλύτερες μεθόδους για να θεραπεύσετε τις άφθες. Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το στόμα σας πολλές φορές. Στη συνέχεια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι κατευθείαν πάνω στην άφθα. - Η ρινική πλύση με θαλασσινό νερό είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη και συστήνεται κυρίως σε ενήλικες και παιδιά με βουλωμένη μύτη από το κρύωμα, σε ιγμορίτιδα ή σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Οι βλεννογόνοι, όπως και τα δάκρυα, είναι αλμυρά, οπότε το αλμυρό νερό είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Στις αλλεργίες το χλιαρό θαλασσινό νερό καθαρίζει από τη σκόνη και τη γύρη ενώ σε περίπτωση ιγμορίτιδας καθαρίζει τους βλεννογόνους και τα ανοίγματα.
- Οι γαργάρες με θαλασσινό νερό ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο ενώ μειώνουν τις φλεγμονές και το πρήξιμο.
- Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Εισπνέοντας τον θαλασσινό αέρα ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τη γιατρό Connie Hernandez. Επιπλέον, ειδικοί ισχυρίζονται ότι το κολύμπι σε θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους στο δέρμα, ενώ επιτρέπεται η απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και η αποβολή των τοξινών που προκαλούν διάφορες ασθένειες.
- Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Η κολύμβηση σε ζεστό θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία αποκαθιστώντας βασικά μέταλλα που έχουν μειωθεί από το άγχος, την κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
- Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Άλλωστε η υδροκινησιοθεραπεία, γίνεται ευκολότερα λόγω άνωσης μέσα στη θάλασσα.
- Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διάλυμα άλατος βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος και μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της φλεγμονής του δέρματος, όπως την ερυθρότητα και την τραχύτητα σε σύγκριση με το νερό της βρύσης. O ήλιος σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση. Η υπεριώδης ακτινοβολία (υπεριώδες φως) αποκαθιστά την ξηροδερμία. Επιπλέον, μας ενισχύει δίνοντας μια αντισηπτική δράση στον οργανισμό μας κατά των αλλεργιών και μειώνει την έκκριση ισταμίνης που μας δημιουργεί φλεγμονές και κνησμό.
- Τα φύκια είναι συστατικά πολύτιμα στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική επιστήμη
γενικότερα λόγω της συμβατότητάς τους με το ανθρώπινο δέρμα, που τους επιτρέπει να
διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματά του. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες, που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση.
Το θαλασσινό νερό εκτός από τα οφέλη που έχει στον οργανισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και στην μαγειρική προσδίδοντας έτσι στα φαγητά άρωμα και γεύση από θάλασσα. Σε πολλές μαγειρικές συνταγές χρησιμοποιείται το θαλασσινό νερό για την παρασκευή των φαγητών όπως κακαβιά (σούπα του ψαρά), μυδοπίλαφο, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρια γεμιστά, σπαγγέτι με γαρίδες, μπιφτέκια σολωμού κ.α. Παρά τις βλαβερές συνέπειες που έχουν κάποιες τροφές στον οργανισμό όπως π.χ. τα πατατάκια, η παρασκευή τους με θαλασσινό νερό είναι ποιοτικότερη και πιο υγιεινή.
Χρησιμοποιείται στην απόψυξη των θαλασσινών και των ψαριών με αποτέλεσμα τα προϊόντα να ξεπαγώνουν με φυσικό τρόπο δίχως να χάνουν την φρεσκάδα, το χρώμα και την υφή τους. Ο σωστός τρόπος απόψυξης είναι σημαντικός για να έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά σχεδόν την ίδια γεύση και τις ίδιες ιδιότητες με τα νωπά. Τοποθετούνται τα κατεψυγμένα ψάρια ή θαλασσινά σε πλήρως κρύο νερό και παραμένουν στο ψυγείο για 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.
Τέλος εκτός από την μαγειρική χρησιμοποιείται και στην παρασκευή ποτών όπως π.χ. μπύρας η οποία συνδυάζοντας την με θαλασσινά οι αποχρώσεις του ιωδίου γίνονται έντονες αφήνοντας στο στόμα μια ευχάριστη και ισορροπημένη γεύση.
Γέμισε πια η ζωή μας μικρούς, ταλαίπωρους θανάτους. Χαστούκια και καινούργιες αρχές. Αρρώστιες ψυχικές, σωματικές, ψυχοσωματικές. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι αυτός ο μικρός, απέραντος γαλάζιος σύμμαχος. Η θάλασσα …Κι ο ήχος που ακούς με κλειστά μάτια είναι το «όλα θα πάνε καλά» που χρειάζεσαι.