Θάλασσα και Υγεία

(Μέρος Α)

Απέραντο πέλαγος η ψυχή του καθενός μας. Κι αν μπορούσα πραγματικά να παρομοιάσω τη ζωή με κάτι, τότε αυτό θα ήταν η θάλασσα.

Πότε ήρεμη, πότε γαλήνια και πότε φουρτουνιασμένη. Κι η ψυχή κάθε που υψώνει το κύμα μέσα μας, σαν μαγνήτης τρέχει κοντά της. Και βλέπεις αυτό το απέραντο γαλάζιο σαν να θέλουν τα μάτια σου να δουν πέρα απ’ τον ορίζοντα. Σαν να χορταίνει το μέσα μας μ’ αυτό το απέραντο γαλάζιο.
Η θάλασσα είναι μεγάλη θεραπεύτρια. Όταν βρίσκεσαι κοντά της, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο από το να αφεθείς στη μεγάλη, γαλάζια αγκαλιά της – που γιατρεύει την ψυχή και το σώμα – και να ρεμβάσεις. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει εκείνη και μάλιστα δωρεάν.

Πρώτα θεραπεύει την ψυχή…
➢ Όταν αντικρίζεις για πολλή ώρα το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, είναι σαν να κάνεις την
καλύτερη ψυχοθεραπεία. Το συγκεκριμένο χρώμα έχει την ιδιότητα να ενεργεί απευθείας στο
κεντρικό νευρικό σύστημα και να ηρεμεί το σώμα και την ψυχή, όπως ακριβώς και το πράσινο
(στην περίπτωση που τα νερά είναι σμαραγδένια). Ο «μπλε χώρος» βοηθάει στην απαλλαγή του ανθρώπου από αγχωτικές σκέψεις και κατ’ επέκταση, είναι ευκολότερη η εύρεση λύσεων σε διάφορα θέματα καθώς και ο σχεδιασμός κι ο προγραμματισμός δράσεων κι ενεργειών. Είναι το κατάλληλο στάδιο για Διαλογισμό.
➢ Διώχνει την κατάθλιψη. Οφείλεται στον υπνωτικό ήχο των κυμάτων και στις χαλαρωτικές
εικόνες που σχηματίζει το νερό, που φαίνεται να ξεπλένουν και ν’ απομακρύνουν κάθε δυσάρεστη σκέψη.

➢ Αυξάνει την πνευματική παραγωγικότητα και δίνει έμπνευση καταπολεμώντας την ανία. Η
επαφή με τη φύση και κυρίως με το στοιχείο του νερού, καθαρίζει το μυαλό και γαληνεύει την
ψυχή ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με πιο υγιή αντιμετώπιση την καθημερινότητά του.
➢ Όπως έχει αποδειχθεί από τους νευροεπιστήμονες, απαλοί ήχοι της φύσης (όπως το κύμα που σκάει στην παραλία) έχουν ευεργετική και χαλαρωτική ψυχοσωματική δράση. Άρα, ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο μεταφέροντάς σας σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
Χαλαρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μυαλού και του σώματος. Η επαφή με την αύρα της θάλασσας, σου δίνει κάτι από την ξεχωριστή της ενέργεια.

➢ Ο θαλασσινός αέρας «χρεώνεται» με υγιή αρνητικά ιόντα που επιταχύνουν την ικανότητα
απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία του οργανισμού που συνδέεται με τη διάθεση και το άγχος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο με το τέλος των διακοπών σας έχετε περισσότερη ενέργεια, ενώ συγχρόνως είστε περισσότερο χαλαροί.
➢ Η θερμότητα του ήλιου επηρεάζει το ενδοκρινικό μας σύστημα. Πιο ειδικά, είναι το μέρος του σώματός μας που εκκρίνει ενδορφίνες, τις φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα μας που έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί αποβάλλοντας το άγχος.

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.