Η διατροφή της ευτυχίας και οι 3 συνήθειες που χτίζουν αυτοπεποίθηση!

Άλλο ευχαρίστηση και άλλο ευτυχία… Μπορεί να αισθανόμαστε καλά όταν καταναλώνουμε junk food, όμως συμβάλλει πραγματικά στην μακροπρόθεσμη καλή ψυχική μας υγεία και στην ευτυχία;

Έχουμε και λέμε! Γνωρίζατε ότι η σαλάτα έχει την ιδιότητα να μας ανεβάζει ψυχολογικά; Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο χαλαροί, να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με τη συμμετοχή 4.000 γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα, βρέθηκε ότι είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη για διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν μία.

Η διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σε μετα-ανάλυση 18 ερευνών, βρέθηκε πως για κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουμε, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης κατά 3%, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το όφελος στην ψυχική υγεία από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ισοδύναμο με την ευδαιμονία που προκαλεί η απόκτηση νέας εργασίας μετά από μακροχρόνια ανεργία.

Τι είναι το φαινόμενο της υποκατάστασης

Όταν καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές τροφές, μένει λιγότερος χώρος άδειος στο στομάχι μας για ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο της υποκατάστασης. Τα οφέλη που έχουν στην καλή διάθεση τα φυτικά τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, χάρη στις οποίες έχουμε ένα πιο υγιές μικροβίωμα στο έντερο. Κατ΄επέκταση αυτό βοηθά στην ψυχική υγεία.

Κάνε το καλό… για σένα!

Η σωστή διατροφή με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μας βοηθάει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αρχικά να φροντίσουμε τον εαυτό μας! Αντί να σκεφτόμαστε τα αρνητικά μας και η αυτοεικόνα μας να στέκεται εμπόδιο σε ό,τι θέλουμε να κάνουμε αλλά φοβόμαστε, πρέπει να το δούμε αλλιώς… Δηλαδή να ξεκινήσουμε να μας φροντίζουμε. Να ασχολούμαστε περισσότερο με τον εαυτό μας, από το να φοράμε ρούχα που πραγματικά μας αρέσουν, να περιποιούμαστε την εμφάνισή μας μέχρι να αποκτούμε νέες γνώσεις! Ναι, η αυτοπεποίθηση αυξάνεται όταν αυξάνεται η γνώση! Τι θα ήθελες να μάθεις; Τι σου αρέσει; Εντόπισέ το και ξεκίνα το ταξίδι της γνώσης που θα σου προσφέρει ένα από τα σημαντικότερα εφόδια για τη ζωή σου: αυτοπεποίθηση!