Υποβρύχιοι κήποι: Καινοτομία made in Greece

Η Ελλάδα -και συγκεκριμένα οι Λειψοί- πρωτοπορούν!

Υποβρύχιοι κήποι: Πρόκειται για μία διεθνώς πρωτοποριακή διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας με τη χρήση σπόρων. Πρόσφατα η διαδικασία ολοκληρώθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Θαλάσσια λιβάδια!

Είναι σπάνια η καρποφορία των θαλάσσιων λιβαδιών και μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως!

Οι πρωτοπόροι Λειψοί

Το καινοτόμο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο νησί των Λειψών και συγκεκριμένα στον κόλπο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια καταγράφηκε ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας!  Μάλιστα κατά την περίδο της άνοιξης παρατηρήθηκε ότι σε πολλές ακτές του Αιγαίου καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση καρπών και σπόρων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» συνέλεξαν περισσότερους από 12.000 σπόρους και στη συνέχεια προετοίμαζαν επί τρεις μήνες την πειραματική φύτευση. Το εγχείρημά τους είναι ιδιαίτερης σημασίας έχοντας ως δεδομένο ότι τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται τα «δάση των θαλασσών». Ειδικότερα, δεν είναι φύκη όμως αποτελούν ένα ανώτερο είδος φυτού, ανθοφορούν και καρποφορούν. Είναι εντυπωσιακό ότι απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Μεςογείου! Σε αυτά τα δάση λοιπόν βασίζεται όχι μόνο διατήρηση της καθαρότητας αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών όπου ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών αλλά και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων.

Έγραψαν ιστορία!

Πρόκειται για ένα καινοτόμο αειφόρο εγχείρημα που εναρμονίζεται αλλά και ενισχύεται από τη βιώσιμη τουριστική προσέγγιση των Λειψών και έγραψε ιστορία! Είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος Λειψών, σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εφαρμόζουν εδώ και χρόνια αποδοτικές μεθόδους ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα,  διατηρούν τις παραλίες χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, ενώ προέβησαν στην αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα υλικά από πολύ νωρίς, πριν ακόμα γίνει υποχρεωτικό.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Λειψούς!

Οι Λειψοί είναι γνωστοί στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ωγυγία, το μυθικό νησί που κατοικούσε η θεά Καλυψώ!

Βρίσκονται βόρεια από τη Λέρο και ανατολικά από την Πάτμο και οι κάτοικοι φημίζονται για τη φιλοξενία τους.

Φημίζονται για την παραδοσιακή κουζίνα και τις λιχουδιές της! Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τραγανά πιταρούδια, μυρωδάτους φαβοκεφτέδες και γεμιστό καλαμάρι με ρύζι. Επίσης, εξαιρετικό είνσι το δημοφιλές τοπικό γλυκό, το μελωμένο ξεροτήγανο, πασπαλισμένο με κανέλα και καρύδι.

Στους Λειψούς κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα και τα βασικά σημεία συνάντησης είναι η Χώρα (Λειψοί) και το λιμάνι.

Στη θέση Κάστρο, λίγο έξω από τη Χώρα υπάρχουν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης που σε ταξιδεύουν στον χρόνο.