Δεν θα γεράσουμε ποτέ;

Το χάπι της νεότητας δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας! Την επόμενη δεκαετία όπως όλα δείχνουν θα είναι γεγονός.

Το πρώτο εγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα που θα καθυστερεί τη γήρανση στους ανθρώπους θα είναι διαθέσιμο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Και όπως είπε ο Έρικ Βερντέν, διευθύνων σύμβουλος ινστιτούτου στην Καλιφόρνια που ειδικεύεται στην έρευνα που θα επιβραδύνει σημαντικά τη γήρανση, “θα αρχίσει ο κατακλυσμός”!

Το χάπι της νεότητας

Το χάπι που θα χαρίζει νεότητα είναι πιο κοντά από ποτέ. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αρκετοί δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν την προσπάθεια. Ανάμεσά τους είναι ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon, που είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, και ο συνιδρυτής της Google, Σέρτζεϊ Μπριν.

Η επιστήμη της γήρανσης

Σύμφωνα με τον Βερντέν, το 80% των ανθρώπων που φτάνουν στην ηλικία των 65 ετών εμφανίζουν έστω μία χρόνια πάθηση η οποία σχετίζεται με τη γήρανση. Ωστόσο, “οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών ότι αυτού του είδους οι ασθένειες οδηγούν σε εν πολλοίς κοινές βιολογικές διαδικασίες, κάτι που σημαίνει ότι εάν στοχεύσουν ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την αρθρίτιδα, την άνοια ή τον καρκίνο, θα είναι σε θέση να σκοτώσουν με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια”. Σε αυτήν την αντίληψη βασίζεται η λεγόμενη επιστήμη της γήρανσης.

Αισιοδοξία για τη νεότητα

Οι έρευνες κάνουν τους επιστήμονες αλλά και τους χρηματοδότες να αισιοδοξούν για το άμεσο μέλλον. Ο επικεφαλής των ερευνών για τη γήρανση στο Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, Νιρ Μπαρζιλάι, κάλεσε τον περασμένο χρόνο αρκετούς επιστήμονες και χρηματοδότες στη Λισαβόνα, προκειμένου να συγκεντρώσει 70 εκατ. δολάρια για μια πενταετή έρευνα που θα αφορά την αξιοποίηση της μετφορμίνης. Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται στους διαβητικούς και θεωρείται πολύ υποσχόμενο σκεύασμα για την “πολλαπλή πρόληψη παθήσεων” που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ήξερες ότι…

Οι χώροι πράσινου στην πόλη συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης! Τα αστικά πάρκα καθυστερούν τη βιολογική γήρανση και όσοι κατοικούν κοντά σε χώρους πράσινου φαίνονται κατά μέσο όρο δυόμιση χρόνια νεότεροι συγκριτικά με όσους δεν βρίσκονται κοντά σε πάρκα! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της σχολής Ιατρικής Feniberg του Πανεπιστημίου Northwestern που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

“Η διαβίωση κοντά σε πιο πράσινες περιοχές μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε νεότεροι από την πραγματική σας ηλικία” υπογραμμίζει η επικεφαλής ερευνήτρια Kyeezu Kim μεταδιδακτορική φοιτήτρια στη σχολή Ιατρικής Feniberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Η επιστήμονας θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διαφορετικό σχεδιασμό του αστικού ιστού για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.