Χenogender: Ο νέος όρος στο λεξικό των φύλων

Νέοι όροι έρχονται για να διευρύνουν το λεξικό των φύλων. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον όρο xenogender.

Πρόκειται για έναν όρο που αγκαλιάζει τις μη δυαδικές ταυτότητες φύλου και προωθεί την ατομικότητα και την αυτοέκφραση.

Ο όρος xenogender ή ξενογένος αναφέρεται σε μια ταυτότητα φύλου η οποία δεν μπορεί να κατανοηθεί υπό το πρίσμα της συμβατικής αντίληψης του αρσενικού και του θηλυκού. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιο άτομο το φύλο του και δεν συμβαδίζει με το παραδοσιακό μοτίβο. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια ταυτότητα φύλου που εστιάζει στην προσωπική κατανόηση και εμπειρία του φύλου.

Το δυαδικό φύλο κατατάσσει τα άτομα σε κατηγορίες αρσενικών ή θηλυκών, χωρίς να “αναγνωρίζει” το ευρύ φάσμα ταυτοτήτων. Από την άλλη, το ξενογένος αμφισβητεί την περιοριστική προοπτική αναγνωρίζοντας τις πολλές “εμπειρίες του φύλου”. Εστιάζει στην υποκειμενική πτυχή της ταυτότητας του ατόμου.

info

O όρος xenogender επινοήθηκε από έναν χρήστη του Tumblr με το όνομα Baaphomett το 2014. Το ξενογένος διευρύνει το λεξιλόγιο και επιτρέπει στα άτομα να εκφράζουν το φύλο τους με τρόπους που έως πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητοι, για παράδειγμα με την ιδιότητα ενός ζώου.

Ο ξενοφυλετισμός στη σύγχρονη κοινωνία

Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του ξενοφυλετισμού στην κοινωνία είναι το γεγονός ότι προάγει τη συμπερίληψη. Η ενσυναίσθηση, η υποστήριξη, η αποδοχή και η ενθάρρυνση βρίσκονται σε προτεραιότητα! Η κοινωνία εξελίσσεται και αυτή την πορεία ακολουθεί η κατανόηση του φύλου.

Η άλλη άποψη…

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο όρος xenogender υπονομεύει τη σταθερότητα των κοινωνικών κανόνων. Αγωνιούν για τους νέους όρους που θα αναδυθούν στο μέλλον στο λεξιλόγιό μας και για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ψυχοσύνθεση και στη ζωή μας. Αισθάνονται μουδιασμένοι απέναντι σε ό,τι αλλάζει και το αντιμετωπίζουν με αμηχανία αλλά και σκεπτικισμό για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στην ανατροφή των παιδιών και στην κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.