Το βιώσιμο μέλλον του χαρτιού!

Πώς θα μπορούσε η χαρτοποιία να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον;

Η παραγωγή του χαρτιού δημιουργεί εκατομμύρια τόνους χημικών αποβλήτων και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Η χαρτοποιία όμως θα μπορούσε να γίνει λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον χάρη στα γενετικά τροποποιημένα δέντρα που παρουσιάζουν αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Science.

To κύριο συστατικό του χαρτιού είναι η κυτταρίνη και το πιο δύσκολο στάδιο της παραγωγής χαρτιού είναι ο διαχωρισμός της κυτταρίνης από την λιγνίνη, το σκληρό, ξυλώδες υλικό που κρατά τα δέντρα όρθια. Η διαδικασία απομάκρυνσης της λιγνίνης εκπέμπει ετησίως περισσότερους από 150 εκατομμύρια τόνους άνθρακα.

Οι γενετικά τροποποιημένες λεύκες και το βιώσιμο χαρτί

Αν το μέσο εργοστάσιο χαρτοποιίας χρησιμοποιούσε γενετικά τροποποιημένες λεύκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή θα αυξανόταν κατά 40%, οι εκπομπές άνθρακα θα μειώνονταν κατά 20% και το κέρδος στη διάρκεια ζωής της μονάδας θα αυξανόταν κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι πειραματικές λεύκες δεν φέρουν γονίδια από άλλους οργανισμούς, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την αδειοδότησή τους σε ορισμένες χώρες. Το ξύλο των γενετικά τροποποιημένων δέντρων έχει μια κοκκινωπή απόχρωση. Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά μεγάλωσαν σε θερμοκήπιο για έξι μήνες και διαπιστώθηκε ότι η αναλογία κυτταρίνης προς λιγνίνη ήταν βελτιωμένη κατά 230% σε σχέση με τις συμβατικές λεύκες.

Οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος

Το γεγονός ότι οι νέες ποικιλίες θα προσέφεραν σημαντικό οικονομικό όφελος, εκτός από το περιβαλλοντικό, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την υιοθέτησή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να προχωρήσουν σε δοκιμές πεδίου και να παρακολουθήσουν τα δέντρα για αρκετά χρόνια. Η λιγνίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη δομική σταθερότητα και την προστασία από έντομα, οπότε οι ερευνητές θα πρέπει να διαπιστώσουν αν τα δέντρα είναι ανθεκτικά σε θύελλες και επιδρομές εντόμων.

Ήξερες ότι…

Η λεύκα θεωρείται πρωτόγονο φυτό. Ανήκει στο βοτανικό γένος Populus, που αποτελείται από περίπου 40 είδη. Το ξύλο της λεύκας χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών, κόντρα πλακέ, χαρτοπολτού, δαπέδων κ.λπ.