Οι επιστήμονες στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ένα σφηνάκι εσπρέσο εξαλείφει τις βλαβερές πρωτεΐνες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και επιφέρουν τον θάνατο των νευρώνων.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαριαπίνα Ντ’Ονόφριο από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, αναφέρει ότι ο εσπρέσο εμποδίζει τη συσσώρευση της ταυ, μιας πρωτεΐνης που έχει συνδεθεί με την άνοια, επειδή μπορεί να εμποδίσει τις γνωστικές μας δεξιότητες και να έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Η ταυ γενικά σταθεροποιεί τις δομές του εγκεφάλου. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν υπάρχουν νευροεκφυλιστικές συνθήκες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συσσωρευτεί σε ινίδια. Τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι ο εσπρέσο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον σχηματισμό ινιδίων.
Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι ο εσπρέσο αποτελεί σημαντική πηγή ευεργετικών φυσικών ενώσεων για την αντιμετώπιση των παθολογιών που σχετίζονται με την ταυ.
Χρειάζεται προσοχή!
O εσπρέσο φυσικά είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καφέ. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.
Ήξερες ότι…
– O εσπρέσο περιέχει 90 έως 200 mg καφεΐνη ανά φλιτζάνι.
– O σκούρος, καλοψημένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον μέτρια ψημένο. Γενικά ισχύει ότι όσο περισσότερο ψήνεται ένας καφές, τόσο περισσότερη καφεΐνη καταστρέφεται κατά τη διαδικασία.
Πώς θα καταλάβετε αν καταναλώσατε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης
Σε γενικές γραμμές είναι καλό να μην υπερβαίνουμε τους τρεις καφέδες ημερησίως. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε ξαφνικά έντονη νευρικότητα, άγχος ή ακόμα και ναυτία είναι πιθανό να έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Άλλες ενδείξεις είναι η συχνοουρία και ο ταχύτερος καρδιακός παλμός.
Πώς να διατηρούμε τον καφέ
Έχετε παρατηρήσει ότι ο καφές που έχετε στο σπίτι σας μπορεί να χάνει το άρωμά του ή να αλλοιώνεται η γεύση του; Το σωστό είναι να διατηρούμε τον καφέ σε θερμοκρασία άνω των 10ºC. Πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει καλά και φυσικά να μην τοποθετείται κοντά σε τρόφιμα που έχουν έντονες μυρωδιές.
info
H πρωτεΐνη ταυ ανακαλύφθηκε το 1975 και ανήκει στις πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους που σχετίζονται με μικροσωληνίσκους. Έχει υδρόφιλο χαρακτήρα και είναι διαλυτή.