Καλημέρα SayYesser!!!
Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά. Μερικές φορές, δεν παρατηρούμε καν ότι παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις επειδή γίνεται χωρίς να σκεφτόμαστε:
- Ξύπνησα νωρίς και άδραξα τη μέρα vs χουζούρεψα και άλλο στο κρεβάτι
- Ολοκληρώνω το project που άφησα στη μέση vs χαζεύω στα Social
- Έφαγα ένα γιαούρτι vs άνοιξα ένα σακουλάκι πατατάκια
Αυτά τα μικρά πράγματα έχουν σημασία. Εγώ πάντως κάνω και τα τρία παραπάνω. Όσο με γνωρίζεις πια, φαντάσου ποιο από τα δύο σκέλη εννοώ…
Υπάρχει λοιπόν ένα άλλο μικρό πράγμα που κάνει τους ανθρώπους να πετυχαίνουν. Και αυτή είναι η ικανότητα να ξεπερνούν δύο «μικρούς» φόβους που συνδέονται με κάθε εργασία/ενέργεια ή στόχο σε καθημερινή βάση.
- Φόβος για δυσάρεστες ειδήσεις
- Ο φόβος τι θα πουν οι άλλοι
Σκέψου να πρέπει να πας σε έναν γιατρό ή να παρατήσεις μία δουλειά που μισείς. Στην περίπτωση του πρώτου, διάφορες μελέτες έχουν παρατηρήσει πώς πολλοί άνθρωποι καθυστερούν να επισκεφτούν τους γιατρούς τους για να ελέγξουν κάτι που τους ανησυχεί σχετικά με την υγεία τους. Η ρίζα; Φόβος να ακούσουμε άσχημα νέα.
Η πιθανότητα να σου πουν ότι πάσχεις από κάτι είναι μια δύσκολη εμπειρία. Είναι φυσικό για όλους μας να φοβόμαστε τα άσχημα νέα. Τι κάνουμε; Απλά καθυστερούμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Αυτό ισχύει για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης μιας αδιέξοδης δουλειάς.
Έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους να μαραζώνουν σε μια δουλειά που μισούν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μένουν. Αλλά εκτός και αν κάνουν κάτι που τους βοηθά να φύγουν, θα μείνουν εκεί, δυστυχισμένοι, περιμένοντας την εξάντληση και θα ζήσουν μια ζωή γεμάτη τύψεις.
Ο δεύτερος φόβος είναι τι θα πουν οι άλλοι. Ακόμη και οι πιο απομονωμένοι άνθρωποι νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι υπόλοιποι για αυτούς.
Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να νιώθουμε φόβο. Θα ήταν ωραίο να έχουμε όλοι μας απεριόριστο θάρρος και θέληση να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε μας συμβαίνει αλλά είμαστε άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα. Θέλουμε να νιώθουμε αποδεκτοί και επιθυμητοί.
Ποια είναι λοιπόν η λύση και στους δύο φόβους;
Μικρή πρόοδος
Αυτό λειτουργεί καλά με εργασίες που απαιτούν μικρές προσπάθειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως το να φύγεις από μία δουλειά που δεν σου αρέσει ή να ξεκινήσεις μία ρουτίνα προπόνησης. Δεν το κάνεις σε μια μέρα.
Για παράδειγμα, εάν θέλεις να αλλάξεις καριέρα, μπορείς να αφιερώνεις μία ώρα κάθε μέρα για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου και να κάνεις αίτηση σε πιθανούς εργοδότες.
Αν θέλεις να βελτιώσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι τόσο μικρό όπως το να περπατάς κάθε μέρα για 15 λεπτά.
Το σημαντικό είναι να αρχίσεις να παίρνεις και να υλοποιείς αποφάσεις, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές.
Η λύση “Bearable” ή αλλιώς “Σκωτσέζικο ντους”
Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν κάτι επειδή δεν το προγραμματίζουν ποτέ. Η επίτευξη επιτυχίας εξαρτάται από αυτό: πρέπει να προγραμματίζουμε σχολαστικά τις εργασίες μας.
Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να αποφύγουμε και σαφώς μία επίσκεψη που αφορά την υγεία μας ή κάποιου αγαπημένου είναι λογικό να μας γεμίζεις φόβο και άγχος. Με τη μέθοδο “Bearable” κάνουμε το εξής: βάζουμε την επίσκεψη στον γιατρό (το «κρύο» μέρος) ανάμεσα σε δύο «ζεστά» γεγονότα.
Μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου σνακ πριν το ραντεβού. Και μετά προγραμμάτισε να περάσεις μία υπέροχη βραδιά με τους αγαπημένους σου.
Έχοντας αυτά τα «ζεστά» ή ευχάριστα πράγματα να συνδυάζουν την «κρύα»/δύσκολη αποστολή σου, διευκολύνεις τον εαυτό σου να την εκτελέσει.
Tip of the Day: Θυμήσου, ορίζουμε τη ζωή μας από τις μικρές ενέργειες και αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά. Εσύ τι θα κάνεις σήμερα; Θα περιμένεις εκείνη τη μεγάλη στιγμή που θα σου αλλάξει τη ζωή ή θα αναλάβεις δράση ξεκινώντας από κάτι μικρό τώρα;