Παραγωγικότητα και νόμος του Parkinson

Parkinsons law as graphic with effort and time allocated outline diagram. Labeled educational scheme with explanation why workers fill all given time for work task completion vector illustration.

Καλημέρα SayYesser!!!

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από μας εργαζόμαστε αρκετά, όμως η αλήθεια είναι πως δεν έχει σημασία πόσες ώρες ξοδεύουμε για την εργασία μας αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε σε αυτό το διάστημα.

Εδώ λοιπόν έρχεται και κολλάει ο νόμος του Parkinson που λέει: κάθε εργασία επεκτείνεται για να γεμίσει τον χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της.
Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα ας πούμε πως έχω 3 ώρες για να ετοιμάσω μία παρουσίαση για ένα σημαντικό πελάτη, ε λοιπόν θα δουλέψω μεθοδικά και όντως θα μου πάρει 3 ώρες για να είναι όλα έτοιμα. Αν όμως πω πως έχω 3 μέρες, σωστά μάντεψες, τότε θα μου πάρει 3 μέρες, αφού στο κεφάλι μου θα υπολογίζω ότι έχω αρκετό χρόνο οπότε θα βαρεθώ και λίγο, θα κάνω και κάτι άλλο ενδιάμεσα και τελικά θα φτάσω στις τελευταίες 3 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας να τα δώσω όλα και να είμαι εντέλει στην ώρα μου.
Δεν πιστεύω να αναρωτιέσαι, γιατί προφανώς και το κάνω συνέχεια!!! Όμως οφείλεις να μου αναγνωρίσεις πως έκανα σχεδόν τη μισή διαδρομή αφού είμαι εδώ ενώπιόν σου και παραδέχομαι το λάθος μου για την αλόγιστη σπατάλη χρόνου.
Και για να δεις πως ό,τι μαθαίνω δεν το κρατάω μόνο για μένα αλλά το μοιραζόμαστε και αφού σου είπα τι στραβό κάνω ήρθε η ώρα να σου πω και πως διορθώνεται.
Tip 1: Challenge μισού χρόνου. Είναι απλό όσο ακούγεται αφού απλά μειώνουμε τον χρόνο που έχουμε υπολογίσει για το όποιο project στο μισό. Μπορεί να σου ακούγεται χαζό όμως η αλήθεια είναι πως θα σοκαριστείς από το πόσο χρόνο θα γλιτώσεις από αυτό τον τεχνητό περιορισμό.
Tip 2: Mini προθεσμίες. Χωρίζουμε την όποια εργασία σε πολλά μικρότερα κομμάτια και βάζουμε πολύ μικρότερες προθεσμίες για την κάθε μία. Αυτό μας βοηθάει να μην σπαταλάμε πολύ χρόνο σε κάποιο σκέλος που μας δυσκολεύει ή που εμείς από τη φύση μας είμαστε ψείρες, έχουμε το ανικανοποίητο και δεν ευχαριστιόμαστε με τίποτα και με κανένα αποτέλεσμα.Extra Tip of the Day: Ο κανόνας 80/20. Στο έχω αναλύσει ξανά και αν δεν με πιστεύεις δες το εδώ! Λοιπόν ο κανόνας Pareto ή αλλιώς ο κανόνας του 80/20 έχει ως βασική αρχή πως το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από 20% των μέσων ή αιτίων. Με άλλα λόγια, ο κανόνας 80-20 σημαίνει ότι, σε κάθε κατάσταση, λίγοι παράγοντες (20%) είναι ζωτικοί και πολλοί (80%) είναι επουσιώδεις. Με λίγα λόγια; Θα βρεις το ωφέλιμο 20% σε ό,τι κάνεις που στην πραγματικότητα θα σου φέρει το 80% του τελικού αποτελέσματος. Thank me later!