Έρευνα του Harvard αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που γίνονται επιτυχημένοι ενήλικες είναι όσα μαθαίνουν από τους γονείς τους να είναι εργατικά.
Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να είναι εργατικά, εξελίσσονται σε ενήλικες που μπορούν να καταφέρνουν τους στόχους τους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να προσπαθούν για κάτι, να έχουν κίνητρο να πετύχουν. Στην έρευνα συμμετείχαν 6.500 γονείς και η ερευνήτρια Jennifer Breheny Wallace που συνεργάζεται με το Harvard δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο βιβλίο της με τίτλο “Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic- And What Can We Do About It”.
Τι πυροδοτεί τον ανταγωνισμό
Διαπιστώθηκε ότι το άγχος των γονιών για τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους είναι συχνά υπεύθυνο για τα ψυχολογικά προβλήματα των εφήβων. Επιπρόσθετα, το άγχος των γονιών ωθεί τα παιδιά να είναι ανταγωνιστικά.
Τι κερδίζουν τα εργατικά παιδιά
Τα παιδιά που είναι εργατικά από μικρή ηλικία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έχουν πίστη στις ικανότητές τους και γενικότερα πιστεύουν ότι αξίζουν, κάτι που θα τους είναι πολύτιμο σε κάθε ηλικία. Τα παιδιά αυτά χτίζουν μια ισχυρή αυτοπεποίθηση αλλά και μεγάλη αντοχή! Δηλαδή, δεν το βάζουν κάτω εύκολα, αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις ενδεχόμενες δυσκολίες.
Αυτοπεποίθηση ή “μπράβο”;
Τι νομίζετε πως είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά; Η έρευνα διαπιστώνει ότι υπερτερεί η αυτοπεποίθηση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση νιώθουν ότι βρίσκουν κατανόηση στους γονείς τους περισσότερο από εκείνα που ακούνε συνέχεια “μπράβο”.
Σχολικές επιδόσεις vs ταλέντα, κλίσεις και ενδιαφέροντα
Ένα ερώτημα που οι γονείς πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους είναι: Τι συζητάω συνήθως περισσότερο με τα παιδιά μου; Για τους βαθμούς που παίρνουν στο σχολείο ή για τα ενδιαφέροντά τους; Οι γονείς των παιδιών που αναφέραμε ως “εργατικά”, συζητάνε για όσα αρέσουν στα παιδιά τους και θέλουν να εξελιχθούν πάνω σε αυτά, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Είναι καθοριστικής σημασίας να ανακαλύψουν τα παιδιά ποιες είναι οι κλίσεις και τα ταλέντα τους και να τα αξιοποιήσουν όχι μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη αλλά και ευρύτερα, για κοινωνικό όφελος.