Το φαινόμενο Myers-Briggs

Καλημέρα SayYesser!!!

Έχεις ακούσει ποτέ για τον Δείκτη Τύπου Προσωπικότητας Myers-Briggs (MBTI);
Αν όχι, εγώ είμαι εδώ!
Λοιπόν, ο δείκτης τύπου προσωπικότητας Myers-Briggs είναι ένα τεστ αυτοαναφοράς που έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζει τον τύπο προσωπικότητας, τα δυνατά σημεία και τις προτιμήσεις ενός ατόμου. Το ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε από την Isabel Myers και τη μητέρα της Katherine Briggs με βάση τη δουλειά τους με τη θεωρία των τύπων προσωπικότητας του Carl Jung. Σήμερα, ο κατάλογος MBTI είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ψυχολογικά εργαλεία στον κόσμο.

Οι παραπάνω κυρίες γοητεύτηκαν από τη θεωρία του Jung για τους ψυχολογικούς τύπους και σκέφτηκαν ότι η θεωρία θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισαν να ερευνούν και να αναπτύσσουν έναν δείκτη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην κατανόηση των ατομικών διαφορών.

Βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους, οι Myers και Briggs πίστευαν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιλέξουν επαγγέλματα που ταιριάζουν καλύτερα στους τύπους της προσωπικότητάς τους και να ζήσουν πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχισμένες ζωές. Τα πρώτα τεστ ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1940 όπου οι δύο γυναίκες άρχισαν να δοκιμάζουν την αξιολόγηση σε φίλους και οικογένεια!

Με βάση τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του καταλόγου, τα άτομα προσδιορίζονται ότι έχουν έναν από τους 16 τύπους προσωπικότητας. Ο στόχος του MBTI είναι να επιτρέψει στους ερωτηθέντες να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν περαιτέρω τις δικές τους προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων των συμπαθειών, των αντιπαθειών, των δυνατών σημείων αλλά και των αδυναμιών, των πιθανών επαγγελματικών προτιμήσεων και της συμβατότητας με άλλα άτομα.

Κανένας τύπος προσωπικότητας δεν είναι «καλύτερος» από κάποιον άλλο. Δεν είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αναζητά δυσλειτουργία ή ανωμαλία. Αντίθετα, στόχος του είναι απλώς να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Το ίδιο το ερωτηματολόγιο αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές κλίμακες.

Εξωστρέφεια (Ε) – Εσωστρέφεια (Ι)

Οι έννοιες εξωστρέφεια – εσωστρέφεια διερευνήθηκαν για πρώτη φορά από τον Jung στη θεωρία του για τους τύπους προσωπικότητας ως ένας τρόπος να περιγράψει πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.

Οι εξωστρεφείς στρέφονται προς τα έξω και τείνουν να είναι προσανατολισμένοι στη δράση, να απολαμβάνουν συχνότερη κοινωνική αλληλεπίδραση και να νιώθουν ενέργεια αφού περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους. Οι εσωστρεφείς «στρέφονται προς τα μέσα» και τείνουν να είναι προσανατολισμένοι στη σκέψη, απολαμβάνουν βαθιές και ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και νιώθουν αναζωογονημένοι αφού περνούν χρόνο μόνοι.

Όλοι επιδεικνύουμε εξωστρέφεια και εσωστρέφεια σε κάποιο βαθμό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να έχουμε μια συνολική προτίμηση για το ένα ή το άλλο.

Αίσθηση (S) – Διαίσθηση (N)

Αυτή η κλίμακα περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι συγκεντρώνουν πληροφορίες από τον κόσμο γύρω τους. Ακριβώς όπως με την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια, όλοι οι άνθρωποι περνούν λίγο χρόνο για να αισθανθούν και να διαισθανθούν ανάλογα με την κατάσταση. Σύμφωνα με το MBTI, οι άνθρωποι τείνουν να κυριαρχούν στον έναν  ή στον άλλο τομέα.

Οι άνθρωποι που προτιμούν την αίσθηση τείνουν να δίνουν μεγάλη προσοχή στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στο τι μπορούν να μάθουν από τις δικές τους αισθήσεις. Τείνουν να εστιάζουν σε γεγονότα και λεπτομέρειες και απολαμβάνουν να αποκτούν πρακτική εμπειρία. Όσοι προτιμούν τη διαίσθηση δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε πράγματα όπως μοτίβα και εντυπώσεις. Τους αρέσει να σκέφτονται πιθανότητες, να φαντάζονται το μέλλον και τις αφηρημένες θεωρίες.

Σκέψη (T) – Αίσθημα (F)

Αυτή η κλίμακα εστιάζει στο πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξαν από τις λειτουργίες αίσθησης ή διαίσθησής τους. Οι άνθρωποι που προτιμούν τη σκέψη δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε γεγονότα και αντικειμενικά δεδομένα αφού τείνουν να είναι συνεπείς, λογικοί και απρόσωποι όταν σταθμίζουν μια απόφαση. Όσοι προτιμούν να αισθάνονται είναι πιο πιθανό να λάβουν υπόψη τους ανθρώπους και τα συναισθήματα αφού καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Κρίνω (J) – Αντιλαμβάνομαι (P)

Η τελική κλίμακα περιλαμβάνει το πώς οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν τον έξω κόσμο. Εκείνοι που κλίνουν προς την κρίση προτιμούν τη δομή και τις σταθερές αποφάσεις. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς την αντίληψη είναι πιο ανοιχτοί, ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι. Αυτές οι δύο τάσεις αλληλεπιδρούν με τις άλλες κλίμακες.

Οι τύποι Myers Briggs

Στη συνέχεια, κάθε τύπος παρατίθεται με τον τετραγράμματο κωδικό του:

  • ISTJ – The Inspector: Επιφυλακτικοί και πρακτικοί, τείνουν να είναι πιστοί, τακτοποιημένοι και παραδοσιακοί.
  • ISTP – The Crafter: Εξαιρετικά ανεξάρτητοι, απολαμβάνουν νέες εμπειρίες που παρέχουν μάθηση από πρώτο χέρι.
  • ISFJ – The Protector: Θερμοί και αφοσιωμένοι, είναι πάντα έτοιμοι να προστατεύσουν τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν.
  • ISFP – The Artist: Εύκολοι και ευέλικτοι, τείνουν να είναι συγκρατημένοι αλλά και γεννημένοι καλλιτέχνες.
  • INFJ – The Advocate: Δημιουργικοί και αναλυτικοί, θεωρούνται ένας από τους πιο σπάνιους τύπους Myers-Briggs.
  • INFP – The Mediator: Ιδεαλιστές με υψηλές αξίες, προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
  • INTJ – The Architect: Πολύ λογικοί, δημιουργικοί και αναλυτικοί.
  • INTP – The Thinker: Ήσυχοι και εσωστρεφείς, είναι γνωστοί για τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο.
  • ESTP – The Persuader: Εξωστρεφείς και δραματικοί, απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με άλλους και να εστιάζουν στο εδώ και στο τώρα.
  • ESTJ – Ο Διευθυντής: Διεκδικητικοί και προσανατολισμένοι στους κανόνες, έχουν υψηλές αρχές και την τάση να αναλαμβάνουν την ευθύνη.
  • ESFP – The Performer: Εξωστρεφείς και αυθόρμητοι, τους αρέσει να είναι το επίκεντρο.
  • ESFJ – The Caregiver: Ευαίσθητοι αλλά και εξωστρεφείς, τείνουν να πιστεύουν το καλύτερο για τους άλλους ανθρώπους.
  • ENFP – The Champion: Χαρισματικοί και ενεργητικοί, απολαμβάνουν καταστάσεις όπου μπορούν να δουλέψουν τη δημιουργικότητά τους.
  • ENFJ – Ο Δωρητής: Πιστοί και ευαίσθητοι, είναι γνωστοί για το ότι είναι κατανοητοί και γενναιόδωροι.
  • ENTP – The Debater: Εξαιρετικά εφευρετικοί, τους αρέσει να περιτριγυρίζονται από ιδέες και τείνουν να ξεκινούν πολλά έργα (αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να τα ολοκληρώσουν).
  • ENTJ – The Commander: Με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση, είναι εξαιρετικοί στο να κάνουν σχέδια και να οργανώνουν έργα.

Tip of the Day 1: Η λήψη του Δείκτη Τύπου Myers-Briggs μπορεί να προσφέρει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητά μας, γι’ αυτό πιθανόν το συγκεκριμένο τεστ έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Myers & Briggs, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι οι τύποι είναι ίσοι.

Όταν εργαζόμαστε σε ομαδικές καταστάσεις στο γραφείο, στο σχολείο ή όπου αλλού, η αναγνώριση των δυνατοτήτων αλλά και των αδυναμιών τόσο των δικών μας όσο και της υπόλοιπης ομάδας και η κατανόηση αυτών, είναι πολύ χρήσιμες καθώς με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουμε τα στοιχεία και αναθέτουμε καθήκοντα πιο στοχευμένα.

Tip of the Day 2: Σκοπός του τεστ δεν είναι να αξιολογήσει την ψυχική υγεία ή να προσφέρει οποιαδήποτε είδους διάγνωσης αλλά να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μοναδική μας προσωπικότητα.

Το πραγματικό MBTI πρέπει να χορηγείται από εκπαιδευμένο και καταρτισμένο γιατρό που περιλαμβάνει παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Όμως επειδή σε ξέρω σου αφήνω και το παρακάτω λινκ έτσι να υπάρχει και αν θέλεις μπορείς να κάνεις το τεστ εδώ.