Χάρτινα vs Πλαστικά καλαμάκια: Μια μάχη με νικητή;

Tα χάρτινα καλαμάκια βρίσκονται πλέον παντού! Σε όποια καφετέρια ή εστιατόριο κι αν πας θα τα συναντήσεις και τα συναισθήματα – όπως και οι απόψεις – ποικίλουν…

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα χάρτινα καλαμάκια είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με εκείνα που κατασκευάζονται από πλαστικό. Όταν από τη θεωρία περάσαμε στην πράξη και αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε ευρέως είδαμε ότι δεν είναι η πιο πρακτική επιλογή. Είναι όμως η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας;

Αναλύοντας το πιο συχνό πρόβλημα
Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όταν παραγγέλνουμε καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα και μας προσφέρεται ένα βιοδιασπώμενο χάρτινο καλαμάκι, συνήθως μουλιάζει και αρχίζει και αποσυντίθεται μέσα στο ρόφημα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, στο Βέλγιο εντόπισαν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες (PFAS). Τα PFAS βρέθηκαν στα περισσότερα καλαμάκια που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, και εντοπίστηκαν περισσότερο στα καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα PFAS είναι γνωστά ως «παντοτινά χημικά». Αυτό σημαίνει ότι μένουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον και υπάρχει συσχέτιση με πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η χαμηλότερη απόκριση στα εμβόλια, η νόσος του θυρεοειδούς κ.α.

Tι συμβαίνει με το αποτύπωμα άνθρακα
Σύμφωνα με ερευνητές από την Ταϊλάνδη, τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια που κατασκευάζονται από πολυγαλακτικό οξύ έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα συγκριτικά με τα παραδοσιακά πλαστικά καλαμάκια, λόγω της έκτασης της γης που χρειάζεται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των υλικών που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν.

Πάμε τώρα στα πλαστικά καλαμάκια
Στην προσπάθεια να μειώσουμε όσο γίνεται τη χρήση πλαστικού, ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε χάρτινα καλαμάκια. Δυστυχώς τα πλαστικά μας έχουν κατακλύσει.
Κάθε χρόνο παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω στους 380 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, από τα οποία περίπου 23 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στο περιβάλλον.

Η άλλη επιλογή
Έχετε σκεφτεί καλαμάκια από άλλο υλικό; Ούτε πλαστικό ούτε χαρτί. Για παράδειγμα τα γυάλινα ή τα μεταλλικά με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης φυσικά. Είναι ανθεκτικά, δεν φθείρονται εύκολα. Ωστόσο το κόστος τους είναι μεγάλο για το περιβάλλον…

Ήξερες ότι…

– Τα καλαμάκια από μπαμπού παράγουν 27 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το πλαστικό.

– Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλό μας δύο ώρες μετά την κατάποσή τους.