Δυσκολεύεσαι συχνά να κοιμηθείς και υπάρχουν μέρες που μετράς… ολόκληρα κοπάδια από προβατάκια στην προσπάθειά σου να σε πάρει ο ύπνος;
Υπάρχουν κάποια tips που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα!
Πρόσεξε τι τρως και τι πίνεις πριν πας για ύπνο
Αν το βράδυ – λίγο πριν τον βραδινό ύπνο – καταναλώνεις βαριά γεύματα, πικάντικα, με πολλά καρυκεύματα και σάλτσες δεν συμβάλλεις στο να κοιμηθείς εύκολα! Όταν τα γεύματα είναι βαριά, η πέψη δυσχεραίνεται κι έτσι δεν μπορούμε εύκολα να κοιμηθούμε λόγω φουσκωμάτων και ενοχλήσεων. Φυσικά, η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη είναι εμπόδιο στον ύπνο σου!
Extra tip
Πριν πέσεις για ύπνο είναι καλό να πιεις λίγο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης.
Μάθε για το φαινόμενο “Τime monitoring behavior” και αντιμετώπισέ το!
Είναι πολύ πιθανό να έχεις παρατηρήσει ότι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και ξυπνάς κάθε τόσο για να δεις πόσος χρόνος ύπνου σου μένει μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι σου! Το άγχος που προκαλείται στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία μας να κοιμηθούμε. Εφόσον συνειδητοποιήσουμε ότι λόγω στρες δεν κοιμόμαστε καλά, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας: Να απομακρύνουμε το κινητό μας / ξυπνητήρι από δίπλα μας ώστε να μην πέφτουμε στην παγίδα το τσεκάρουμε κάθε τόσο.
Φτιάξε ένα πρόγραμμα ύπνου
Το σώμα μας έχει το δικό του “ρολόι”, τον κιρκάδιο ρυθμό. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε καθημερινά την ίδια ώρα, γιατί έτσι το σώμα μας θα προσαρμοστεί και θα είμαστε σε θέση να κοιμόμαστε αλλά και να ξυπνάμε συγκεκριμένη ώρα.
Ο κιρκάδιος ρυθμός προέρχεται από τη λατινική φράση circa diem και σημαίνει “γύρω από την ημέρα”. Αναφέρεται στον 24ωρο κύκλο ο οποίος ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες σχεδόν όλων των έμβιων όντων, από τον ύπνο μέχρι την αφύπνιση. Όταν δεν υπάρχει καλός συγχρονισμός, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αϋπνίας αλλά και υπνηλίας.
Ήξερες ότι…
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που αλλάζουν συχνά το ωράριο ύπνου τους είναι πολύ πιθανό να απορρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι. Κατ’ επέκταση η παραγωγικότητά τους μπορεί να μειωθεί και ο οργανισμός τους να είναι πιο ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες.
Χαλάρωση και σωστή θερμοκρασία δωματίου
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου στους 15,6-19,4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε χαμηλά επίπεδα. Η σωστή θερμοκρασία είναι σύμμαχος του καλού ύπνου.
Επιπρόσθετα, η διαδικασία χαλάρωσης μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε διαλογισμό, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική κ.α.