Winter Blues: Πώς να μείνετε παραγωγικοί στις χαμηλές θερμοκρασίες!

Ο χειμώνας μπορεί να αποτελεί δύσκολη περίοδο για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους εργάζονται σε γραφείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι σκοτεινότερες μέρες με τις λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την ψυχολογία μας.

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία την παραγωγικότητά μας;
Οι ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ υψηλές, είτε πολύ χαμηλές, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητα. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ή κατεβαίνει “επικίνδυνα”, τα επίπεδα στρες μας αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη παραγωγικότητα.

Καιρός και Παραγωγικότητα
Όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος, τείνουμε να είμαστε πιο αδρανείς, ενώ δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την εργασία μας.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες;
Σε έρευνα της Στατιστικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων τον χειμώνα, παραπάνω από τα 2/3 των εργαζομένων δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί από ό,τι τις υπόλοιπες εποχές.

Το 69% είναι λιγότερο δημιουργικοί και το μισό έχει λιγότερη ενέργεια κατά τη χειμερινή περίοδο σε σύγκριση με τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Ακόμη, τέσσερις στους δέκα λένε ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας τον χειμώνα και το 66% είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με μια πρόσφατη νευροεπιστημονική μελέτη που διεξήχθη στο Βέλγιο, η οποία αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου μπορεί να ακολουθεί ένα παρόμοιο πρότυπο με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, ή αλλιώς “χειμωνιάτικη μελαγχολία”.

Τι προκαλεί τη χαμηλότερη παραγωγικότητα;
1. Έλλειψη φυσικού φωτός. Με τα ρολόγια να γυρίζουν πίσω και τις μέρες να μικραίνουν, η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου είναι σημαντικά λιγότερη. Η μειωμένη ηλιοφάνεια οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, με αποτέλεσμα την έντονη κόπωση.
2. Κρύος και Σκοτεινός Καιρός: Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, που επηρεάζει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγικότητας κατά τον χειμώνα. Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, προκαλώντας συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η κόπωση και οι δυσκολίες στον ύπνο.
3. Αδυναμία Ανοσοποιητικού Συστήματος. Γνωρίζουμε ότι κατά τον χειμώνα παρατηρείται αυξημένη εμφάνιση ασθενειών λόγω της ατονίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ιοί του κρύου μπορούν να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τους χρόνους αντίδρασής μας και τη γνωστική λειτουργία.
4. Συναισθηματική Διαταραχή λόγω Διακοπών: Η γιορτινή περίοδος φέρνει χαρά αλλά και άγχος, με τα πολλά deadlines που λήγουν πριν τα Χριστούγεννα. Μετά τις διακοπές, τον Ιανουάριο, η κατάθλιψη που ακολουθεί τη γιορτινή περίοδο, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άτονοι και καταπονημένοι καθώς επιστρέφουμε στη δουλειά.

Tips και τροφές για να διατηρήσετε την παραγωγικότητά σας
1. Αυξήστε το φυσικό φως στο σπίτι σας. Αν ο καιρός το επιτρέπει, σηκώστε τις τέντες και τραβήξτε τις κουρτίνες στην άκρη και προσπαθήστε να περνάτε χρόνο στα πιο ηλιόλουστα μέρη του σπιτιού σας.
2. Φωτοθεραπεία: Αναπαράγετε το φυσικό φως με λαμπτήρες που μιμούνται το φως της ημέρας ή επενδύστε σε λάμπες σχεδιασμένες για φωτοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχιακών συναισθηματικών διαταραχών.
3. Βγείτε έξω όταν είναι δυνατόν: Παρά τις προκλήσεις του χειμώνα, το να βγείτε έξω παρέχει φρέσκο αέρα, φυσικό φως και ένα διάλειμμα από τη δουλειά. Τα διαλείμματα στον ανοιχτό χώρο μπορούν να βοηθήσουν στο να ανασυνταχτείτε και να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα.
4. Μην πιέζετε τον εαυτό σας: Αναγνωρίστε ότι οι “αργές” ημέρες είναι μέσα στο πρόγραμμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βάλτε προτεραιότητα τη φυσική και ψυχική σας υγεία και αποφύγετε να ασκείτε περιττή πίεση στον εαυτό σας.
5. Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την προστασία του οργανισμού μας από το κρυολόγημα και τις ιώσεις όσο και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Προτιμάτε τα ζεστά γεύματα, όπως σούπες και όσπρια. Ακόμα, καλό μας κάνουν οι ξηροί καρποί που περιέχουν σελήνιο, που προστατεύει από τους ιούς της γρίπης, και είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά οξέα που αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό για να μένουμε ζεστοί. Τέλος, το να τρώμε μανιτάρια τον χειμώνα μας προστατεύει από τις ιώσεις, αφού περιέχουν τις β-γλυκάνες που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.