Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!
Ως κοινωνικά πλάσματα, έχουμε άφθονες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουμε με τους συνανθρώπους μας. Η ευκαιρία παρουσιάζεται σχεδόν καθημερινά στην οικογένεια, τον επαγγελματικό μας χώρο, το σχολείο ή τις παρέες μας. Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι = πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες.
Εγώ για παράδειγμα, λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας συναντώ διάφορους τύπους ανθρώπων. Από όλους αυτούς, εκείνοι που ξεχωρίζω και φροντίζω να αποφεύγω πάση θυσία είναι οι τοξικοί και οι αχάριστοι. Για μένα προσωπικά το θέμα της αχαριστίας είναι κόκκινο πανί σε όλες μου τις σχέσεις.
Τι είναι για μένα ο αχάριστος; Αχάριστος είναι εκείνος που δεν εκτιμά τις προσπάθειές σου και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η τρομερή δυσκολία να εκφράσει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που του προσφέρεις. Είναι αυτός που πιστεύει ότι του χρωστάει η ζωή, ο κόσμος όλος και κατά συνέπεια και εσύ. Όταν ο άλλος δεν βλέπει τι του προσφέρεις δεν είναι τυφλός, αχάριστος είναι.
Τέτοια άτομα μπορούν να επιδείξουν τοξική συμπεριφορά και να αποστραγγίσουν τη θετικότητα από οποιαδήποτε κατάσταση, και μερικές φορές εξαρτάται από εμάς αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λογική μας και να μην ασχοληθούμε ή να μας ξεπεράσει το συναίσθημα και εν τέλει να τον αντιμετωπίσουμε και φυσικά να τον απομακρύνουμε.
Η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε πράξεις καλοσύνης είναι το πρώτο βήμα για να εντοπίσουμε τους αχάριστους ανθρώπους. Είναι σύμπτωμα αχαριστίας αν κάποιος απορρίπτει συνεχώς τις προσπάθειές μας ή τις θεωρεί δεδομένες. Εάν έχεις έναν φίλο που δεν εκτιμά ποτέ τη βοήθειά σου ενώ εσύ καταβάλλεις κάθε προσπάθεια για να τον βοηθήσεις, ναι είναι αχάριστος. Αν ένα μέλος της οικογένειάς σου περιμένει να κάνεις τα πάντα για εκείνον ενώ ο ίδιος δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του, ναι είναι αχάριστος. Εάν ένας συνεργάτης σου μετά από άπειρες συμβουλές και ευκαιρίες από μέρους σου συνεχίζει να σε υποτιμά και να σε προσβάλλει, ναι είναι αχάριστος. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων; Ο αχάριστος θα θυμάται πάντα τη μία φορά που δεν τον βοήθησες σε αντίθεση με τις χιλιάδες άλλες που το έκανες!
Δεν είναι κρυφό πως πολλοί άνθρωποι στον περίγυρό μας μας θυμούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη, όχι από ευγνωμοσύνη ή ανησυχία για την ευημερία μας αλλά γιατί αυτοί χρειάζονται και πάλι κάτι από μας. Είναι οι ίδιοι που εστιάζουν στα μειονεκτήματα και παραπονιούνται συνεχώς ακόμη και όταν οι επιθυμίες τους ικανοποιούνται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και οι πρώτοι που πρέπει να βγάλουμε από τη ζωή μας.
Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αχαριστία. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα των άλλων ή να αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλουν για κάτι αφού έχουν τη νοοτροπία του δικαιώματος, ποια είναι αυτή; Πιστεύουν ότι η γη περιστρέφεται γύρω τους και κατά συνέπεια θεωρούν ότι δικαιούνται τα πάντα χωρίς να καταβάλλουν καμία προσπάθεια, αφού όλοι τους το χρωστάνε!
Για την υγεία και τη λογική μας, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τέτοιες συμπεριφορές και να μένουμε μακριά από τέτοιους ανθρώπους καθώς ενώ εσύ δίνεις ό,τι έχεις μέσα σου εκείνος βλέπει αυτό που δεν μπόρεσες να του δώσεις.
Tip of the Day: Λίγο πριν σου ζητήσουν μια χάρη σου χαμογελούν, το παίζουν και λίγο πως νοιάζονται. Όταν τους δώσεις αυτό που θέλουν βγάζουν τη μάσκα τους, απομακρύνονται και δεν τους ξαναβλέπεις μέχρι την επόμενη χάρη.
«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος» – αυτό ήταν ένα αγαπημένο ρητό του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πίστευε και το είχε κορνιζαρισμένο στο γραφείο του. Υπονοούσε όμως πολλά περισσότερα. Ο αχάριστος όχι μόνο δεν νοεί να ανταποδώσει το καλό αλλά με πλήρη αήθεια ούτε καν το αναγνωρίζει, οπότε περνάμε τρέχοντας στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας και αφού εντοπίσουμε τον ευεργετηθέντα με συνοπτικές διαδικασίες τον απομακρύνουμε.
Και να θυμάσαι πάντα: όταν βγάζουμε τα σκουπίδια από τη ζωή μας, αφήνουμε χώρο σε νέες ευκαιρίες και καινούριους ανθρώπους να μας περιβάλλουν και σχεδόν πάντα η ανανέωση έχει θετικό πρόσημο… μέχρι η ζωή να μας αποδείξει το αντίθετο βεβαίως… αλλά ακόμα και τότε, πλέον έχουμε την εμπειρία να οδηγήσουμε τους σκάρτους ανθρώπους και πάλι στη θέση τους… μακριά μας!