Άλλο ένα trend που έχει απασχολήσει πολύ και πολλούς είναι το “anti-diet”. Eίναι κατά της στέρησης και των περιορισμών και αυτό ήταν αρκετό για να το ψάξουμε!
Παρόλο που έχουμε φτάσει πια ως κοινωνία σε ένα καλό σημείο σε σχέση με την αποδοχή – κυρίως του εαυτού μας και της εμφάνισής μας και κατ’ επέκταση των γύρω μας, εξακολουθεί να μας κατακλύζει κατά περιόδους το άγχος… των κιλών. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η “αντι – δίαιτα” για να μας βοηθήσει να φτάσουμε στον στόχο μας μέσα από μία άλλη οδό που δεν έχει καμία σχέση με τα “μη” της δίαιτας.
Εδώ εστιάζουμε στην “ενσυνείδητη διατροφή” και επιδιώκουμε να χτίσουμε μια καλύτερη και πιο υγιή σχέση με το φαγητό που εμπεριέχει την απόλαυση! Είναι πολύ περιοριστικό και όχι τόσο ουσιαστικό να στεκόμαστε εμμονικά σε αριθμούς. Πόσες θερμίδες, πόσα κιλά κτλ. Η ευημερία είναι σε πρώτο πλάνο όπως και η καλή υγεία, οπότε τι κάνουμε; Υπάρχει ένας απλός κανόνας: Όταν πεινάμε τρώμε, αλλά μόλις νιώσουμε χορτάτοι σταματάμε! Τηρούμε ένα “τελετουργικό”, δηλαδή δεν τρώμε στο πόδι, προτιμάμε να καθήσουμε στο τραπέζι και να φάμε απερίσπαστα και αργά. Να απολαύσουμε το φαγητό μας και να μη βιαζόμαστε. Αφιερώνουμε χρόνο για να καταναλώσουμε το γεύμα μας.
Σταδιακά καταφέρνουμε να χτίζουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Δεν είναι πρωταρχικό μας μέλημα να χάσουμε κιλά αλλά να βελτιώσουμε την ευεξία μας. Γι’ αυτό και με το πέρασμα του χρόνου επιλέγουμε τρόφιμα που μας κάνουν να είμαστε και να νιώθουμε καλύτερα. Πέρα από το φαγητό όμως κοιτάζουμε και άλλες καθημερινές μας συνήθειες που μας προκαλούν στρες. Βάζουμε την κίνηση στη ζωή μας, φροντίζουμε ο ύπνος μας να είναι ποιοτικός και επαρκής και παρατηρούμε τι μας προκαλεί άγχος ώστε να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε.
Στο το “anti-diet” trend δεν έχουν θέση οι ενοχές και οι τύψεις. Kαι μπορεί να απαιτείται χρόνος για να βιώσουμε την αλλαγή, όμως εφόσον αλλάξουμε συνήθειες αλλάζουμε στάση απέναντι στο φαγητό και αυτό δεν είναι κάτι πρόσκαιρο αλλά έχει διάρκεια.
Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι καθένας μας έχει διαφορετικό ιατρικό ιστορικό, προτιμήσεις και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει εξατομίκευση μετά από συμβουλές ειδικού.