14)World Snake Day

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 35.000 είδη φιδιών σε όλο τον κόσμο, από τα οποία μόνο 600 είναι δηλητηριώδη; Η αλήθεια είναι ότι τα φίδια έχουν… κακό όνομα. Στις 16 Ιουλίου όμως «γιορτάζουν» και είπαμε να τους δώσουμε μια ευκαιρία και να γνωριστούμε καλύτερα…

Ένας φόβος με βαθιές ρίζες

Οι άνθρωποι ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τα φίδια ως εχθρούς που έπρεπε να εξολοθρεύσουν ή να αποφύγουν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν τόσες φράσεις που δείχνουν την αποστροφή μας γι’ αυτά τα πλάσματα και την ταύτισή τους με το κακό: «Μαύρα φίδια με ζώνουν» ή ακόμα και «φίλοι φίδια» … πάντα αντιπροσωπεύουν το αρνητικό.

Ακόμα και στην Ελληνική Μυθολογία ο πρώτος άθλος του μυθικού ήρωα Ηρακλή, είναι ότι έπνιξε τα δύο φίδια στην κούνια του!

Προσοχή: (Δεν) δαγκώνει!

Είπαμε λοιπόν ότι μόνο 600 είδη φιδιού είναι δηλητηριώδη… Από αυτά τα 330 ζουν στην Ινδία. Μερικά από τα πιο επικίνδυνα φίδια είναι ο κροταλίας, ο ακανθόφις, η οχιά, η κόμπρα Φιλιππινών, το μαύρο μάμπα και το φίδι-τίγρης.

Στην Ελλάδα -όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- τα δηλητηριώδη φίδια είναι 4-5 είδη έχιδνας (οχιάς), σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

ΦιδοΓΝΩΣΕΙΣ

-Τα φίδια που δεν είναι δηλητηριώδη λέγονται «άγλυφα».

-Φίδια που συναντάμε συχνά στην Ελλάδα και δεν είναι επικίνδυνα: δενδρογαλιά, σπιτόφιδο, λαφιάτης, φίδι του Ασκληπιού, τιφλίνος, μικρός βόας, νερόφιδο, αγιόφιδο, θαμνόφιδο.

-Τα φίδια είναι απαραίτητα και χρήσιμα για την οικολογική ισορροπία, καθώς τρώνε τα επιβλαβή τρωκτικά και έντομα.

-Πιο συχνά συναντάμε φίδια σε πεδινές περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν νερά (λίμνες, ποτάμια, στάσιμα ύδατα).

 

Info

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας, η θέση και το βάθος του δαγκώματος, το μέγεθος του φιδιού και το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα. Μετά από το δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του ΕΚΑΒ. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.

Της Βένιας Αντωνίου