Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!
Είναι Δευτέρα πρωί -καλή ώρα, και έχεις αποφασίσει ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσεις δίαιτα, θα κάνεις γυμναστική και θα τελειώσεις επιτέλους εκείνη την αναφορά που εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες. Όμως, ξαφνικά βρίσκεσαι να τρως μια ολόκληρη πίτσα, να χαζεύεις στο YouTube και να αναρωτιέσαι πώς πέρασαν οι ώρες. Συγχαρητήρια! Μόλις βίωσες την ακρασία. Η ακρασία, ένας όρος που εισήγαγε ο Αριστοτέλης, περιγράφει το φαινόμενο όπου γνωρίζουμε τι είναι σωστό να πράξουμε αλλά, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν το κάνουμε. Ας δούμε που βιώνουμε την ακρασία στην καθημερινότητά μας και πώς -μπορεί, να τη νικήσουμε!
1. Το Δίλημμα του Μπισκότου
Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό παράδειγμα: Έχεις αποφασίσει να τρως πιο υγιεινά. Ξέρεις ότι το μπισκότο σοκολάτας στο ντουλάπι δεν θα βοηθήσει. Όμως, κάθε φορά που περνάς από την κουζίνα, ακούς το μπισκότο να σε φωνάζει. Τελικά, το μπισκότο νικάει. Αυτή είναι η ακρασία σε όλη της τη δόξα: η σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και την επιθυμία, με την επιθυμία να παίρνει τη νίκη.
2. Η Τέχνη της Αναβλητικότητας
Η ακρασία δεν περιορίζεται μόνο στις διατροφικές επιλογές. Είσαι στο γραφείο και πρέπει να ολοκληρώσεις μια σημαντική εργασία. Γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι και πόσο χρόνο έχεις χάσει ήδη. Ωστόσο, καταλήγεις να τακτοποιείς το γραφείο σου, να φτιάχνεις καφέ και να σπαταλάς ώρες στα κοινωνικά δίκτυα. Η λογική σου ουρλιάζει, αλλά η επιθυμία σου για ευκολία και άμεση ικανοποίηση κερδίζει.
3. Η Αρχαία Σοφία του Αριστοτέλη
Ο Αριστοτέλης, ο οποίος δεν είχε TikTok για να του αποσπά την προσοχή, κατάλαβε καλά την ανθρώπινη φύση. Στο έργο του “Ηθικά Νικομάχεια”, εξετάζει την ακρασία και διακρίνει δύο τύπους: την ακρασία της αδυναμίας και την ακρασία της παρόρμησης. Η πρώτη συμβαίνει όταν υποκύπτουμε σε στιγμιαίες αδυναμίες, ενώ η δεύτερη όταν δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ισχυρές παρορμήσεις.
Πώς να Νικήσουμε την Ακρασία:
Το να νικήσουμε την ακρασία δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η αρετή βρίσκεται στη μέση οδό, ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να βρούμε ισορροπία στη ζωή μας. Να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρές απολαύσεις χωρίς ενοχές.
Tip of the Day: Το Χιούμορ ως Όπλο! Ας μην ξεχνάμε ότι το χιούμορ μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην ακρασία. Όταν αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και γελάμε με τα λάθη μας, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Η αυτογνωσία και η αποδοχή της ανθρώπινης φύσης μας βοηθούν να προχωρήσουμε και να γίνουμε καλύτεροι, χωρίς να είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό μας.
Συμπερασματικά λοιπόν, η ακρασία είναι μια πανάρχαια και πανανθρώπινη εμπειρία που μας συντροφεύει καθημερινά. Αν και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε απογοήτευση, είναι και μια υπενθύμιση της ανθρώπινης φύσης μας. Με χιούμορ, αυτογνωσία και λίγο αριστοτελική σοφία, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με την ακρασία και, ίσως, κάποιες φορές, να την νικάμε.