Ζάχαρη και Υγεία

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να την κάνει υψηλή σε kilojoules ή «πυκνή ενέργεια» και μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η τερηδόνα.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη παρέχει μια γρήγορη, απλή πηγή ενέργειας, αλλά δεν περιέχει άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης:

1. Αύξηση βάρους
Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Η έρευνα έχει επανειλημμένα επισημάνει τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης μέσω της κατανάλωσης πολλών κόλα, χυμών και άλλων ζαχαρούχων ποτών.
Όσοι βασίζονται πάρα πολύ στα πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα για να περιορίσουν την πείνα τους, ζυγίζουν περισσότερο από εκείνους που τρώνε υγιεινά. Η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων στον κόσμο.

2. Κατάθλιψη
Η κατανάλωση σνακ με ζάχαρη οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που δίνει καλή αίσθηση στο σώμα. Καθώς αυτό το κύμα μειώνεται, ο εγκέφαλος αρχίζει να ποθεί ξανά για το ίδιο υψηλό. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη
στους ενήλικες.

3. Καρδιοπάθεια
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένη ευπάθεια σε καρδιακές παθήσεις. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση.

4. Κακό Δέρμα
Η ζάχαρη αυξάνει την ακμή. Η απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα αυξάνει την παραγωγή ελαίου και την έκκριση ανδρογόνων που οδηγούν σε διάσπαση από το δέρμα.

5. Κίνδυνος διαβήτη
Η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη. Η παχυσαρκία, μια άλλη αιτία του διαβήτη είναι επίσης λόγω της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης.

6. Καρκίνος
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα περιβάλλον με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Η ζάχαρη αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα και ευθύνεται για την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στον κόσμο.

7. Προκαλεί χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος. Όσοι τρώνε ζάχαρη έχουν περισσότερες ρυτίδες και χαλαρό δέρμα από τους ομολόγους τους που δεν τρώνε. Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στο σχηματισμό AGEs (Advanced Glycation Endproducts), ενώσεις που είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης μεταξύ των μορίων ζάχαρης και πρωτεΐνης στο σώμα. Αυτές οι ηλικίες βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του δέρματος.

8. Σχηματισμός κοιλοτήτων
Οι οδοντίατροι ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη είναι η κύρια αιτία των κοιλοτήτων που σχηματίζονται στα δόντια. Ακόμα κι αν βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό, εξακολουθείτε να κινδυνεύετε να χαλάσετε τα δόντια σας.

9. Πόνος στις αρθρώσεις
Όσοι υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις και μειώνουν την πρόσληψη ζάχαρης, παρατηρούν σημαντική μείωση στα επίπεδα του πόνου τους. Η ζάχαρη έχει συνδεθεί ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

10. Λιπαρό συκώτι
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους ανάπτυξης λιπώδους ήπατος, καθώς είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της ζάχαρης σε γλυκογόνο και οι υπερβολικές ποσότητες αποθηκεύονται ως λίπος.

11. Στραγγίζει την Ενέργειά σας
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη ενέργεια.

Τα προϊόντα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε μια σύντομη ενεργειακή ώθηση που ακολουθείται γρήγορα από μια απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που προκαλεί μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αν και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ζάχαρης είναι καλή, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ