To μέλλον του ζωικού βασιλείου αλλάζει! Η μετανάστευση των άγριων ζώων θα γίνει αντικείμενο… παρακολούθησης. Οι κινήσεις τους θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη! Με λίγα λόγια, το “Internet of Animals” έρχεται για να αλλάξει ότι ξέρουμε για την άγρια ζωή.
Ο Μάρτιν Βικέλσκι είναι ο άνθρωπος που ηγείται του προγράμματος ICARUS, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ζώων μέσω δορυφόρων. Το International Cooperation for Animal Research Using Space, λοιπόν, επιτρέπει την τοποθέτηση μικρών πομπών σε άγρια ζώα, και με αυτόν τον τρόπο θα στέλνονται δεδομένα μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Γιατί θα γίνεται όλο αυτό; Για να κατανοήσουμε σε βάθος τη μετανάστευση των άγριων ζώων και γενικότερα τη συμπεριφορά τους, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ακόμη, αυτό θα συμβάλλει στην προστασία ειδών υπό εξαφάνιση και θα προειδοποιεί για φυσικές καταστροφές, δεδομένου ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων έχουμε δει πως δείχνουν συχνά τι θα επακολουθήσει π.χ. σεισμός.
Συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα, οι επιστήμονες θα κατανοήσουν καλύτερα τα οικοσυστήματα αλλά και το πώς επιδρά η κλιματική αλλαγή σε αυτά. Και αυτό κατ’ επέκταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για να χαραχτούν νέες περιβαλλοντικές πολιτικές.
Η άλλη άποψη και τα… ερωτηματικά
Είναι ηθικά σωστό να βάζουμε πομπούς στα ζώα για να τα παρακολουθούμε; Σε αυτό το… Big Brother ζώων πολλοί αντιτίθενται γιατί θεωρούν πως αποτελεί παραβίαση της ζωής τους. Κάτι ακόμα που προκαλεί προβληματισμούς είναι πόσο επηρεάζουν αρνητικά οι πομποί τα ζώα. Μήπως η συμπεριφορά τους επηρεαστεί από τους πομπούς, μήπως δυσφορούν εξαιτίας των πομπών;
“Wildlife Photographer of the Year 2024”
Στον φετινό διαγωνισμό “Wildlife Photographer of the Year 2024”, οι διοργανωτές δημοσίευσαν κάποιες από τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν και απέσπασαν διακρίσεις. Οι νικητές επιλέχθηκαν από περίπου 60.000 συμμετοχές από 117 χώρες και αναμένεται να ανακοινωθούν στις 8 Οκτωβρίου. Οι 100 βραβευμένες εικόνες θα εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τις 11 Οκτωβρίου.
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση από την εντυπωσιακή άγρια ζωή…
Ο Χοσέ Μανουέλ Γκραντίο απαθανάτισε μια ερμίνα η οποία πηδάει ψηλά στον αέρα πάνω από το χιόνι. Ατόζ, Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ, Γαλλία.
Ο Σάμιουαλ Στόουν απαθανάτισε έναν τσαλαπετεινό ο οποίος μεταφέρει πέτρες στη φωλιά του, στον κορμό μιας ιτιάς. Bushy Park, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.