Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα σκόρδου για να υποστηρίξουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία, αλλά αυτός ο αρωματικός βολβός έχει επίσης οφέλη για την υγεία του ανοσοποιητικού;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν ποιες, αν υπάρχουν, άμεσες συνδέσεις έχει το σκόρδο με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά υπάρχουν ακόμα οφέλη που πρέπει να έχουμε από την κατανάλωση των νόστιμων βολβών του.

Οι μορφές του σκόρδου, σκόνη σκόρδου και λάδι σκόρδου ανευρέθησαν σε πιάτα που παρασκευάστηκαν από πολιτισμούς σε όλη την ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Κινέζων, Ελλήνων, Αιγυπτίων, Ιαπώνων και Ρωμαίων. Ίσως αυτοί οι αρχαίοι πολιτισμοί ήξεραν κάτι για τον βολβό πέρα ​​από το να απολαμβάνουν τη γεύση του.
Αν και το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) λέει ότι δεν είναι μια ασφαλής θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ή ένα all-in-one ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, έρευνα αποκάλυψε μερικούς ενδιαφέροντες μηχανισμούς μέσω
των οποίων το σκόρδο υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού.

Το σκόρδο αυξάνει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού σε τρωκτικά και κοτόπουλα

Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το σκόρδο αλληλεπιδρά με διαφορετικούς τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα αιθέρια έλαια του ακατέργαστου σκόρδου και οι συγκεκριμένες ενώσεις του σκόρδου που ονομάζονται πολυσακχαρίτες βελτίωσαν αρκετούς δείκτες ανοσοποιητικής υγείας σε τρωκτικά και κοτόπουλα.

Μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν:

Ανοσοσφαιρίνες (IgG): Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε παθογόνα. Στις μελέτες, τα αιθέρια έλαια σκόρδου
επέστρεψαν τα επίπεδα IgG στο φυσιολογικό.

Υπότυπος Τ-κυττάρων CD4+: Τα Τ-κύτταρα συντονίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και οι ερευνητές βρήκαν ότι το σκόρδο αποκατέστησε τα επίπεδα των CD4+ Τ-κυττάρων σε αρουραίους.

Λεμφοκύτταρα: Τα λεμφοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Οι πολυσακχαρίτες στο σκόρδο βελτίωσαν τον τρόπο πολλαπλασιασμού τους.

Ιντερφερόνη-Υ και ιντερλευκίνη-2: Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στον έλεγχο της ανοσολογικής δραστηριότητας — η ιντερφερόνη-Υ καταπολεμά τους ιούς, ενώ η ιντερλευκίνη-2 υποστηρίζει την ανάπτυξη των Τ-κυττάρων. Αυτοί οι ίδιοι πολυσακχαρίτες στο σκόρδο αύξησαν τα επίπεδα και των δύο στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.

Τίτλος αντισωμάτων: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκόρδο βοήθησε στην αύξηση του τίτλου των αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα αντισώματα υπήρχαν στο αίμα, έτοιμα να στοχεύσουν συγκεκριμένα βακτήρια ή ιούς.
Η δραστική ένωση του σκόρδου, η αλισίνη, βρίσκεται πίσω από πολλά από τα προτεινόμενα οφέλη του σκόρδου.
Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2018 εξήγησαν ότι η αλισίνη συνήθως σχηματίζεται στο έντερο αφού καταναλωθεί το σκόρδο, επομένως η ανάλυση της ακριβούς ποσότητας που λαμβάνεται – και ο καλύτερος τρόπος λήψης- μπορεί να είναι δύσκολη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, η έρευνα δεν δείχνει πώς αυτές οι αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες. Περισσότερες έρευνες θα βοηθήσουν τους
επιστήμονες να κατανοήσουν την άμεση επίδραση του σκόρδου στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ