6)Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός των Vans

O Paul Van Doren, συν-ιδρυτής της Vans, πέθανε την Παρασκευή 7 Μαΐου σε ηλικία 90 ετών. 

To 1966, o Van Doren ξεκίνησε την Van Doren Rubber Company στην Καλιφόρνια, μαζί με τον αδερφό του, Jim. Η εταιρεία κατασκεύαζε παπούτσια και τα πουλούσε απευθείας στους καταναλωτές. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ηouse of Vans και τα παπούτσια της βρήκαν μεγάλη απήχηση στους κύκλους των σκέιτερ και των σέρφερ. Τη δεκαετία του 1970, η Vans λάνσαρε το Vans #36 που έγινε γνωστό ως Old Skool. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παπουτσιού ήταν η ρίγα στο πλάι που το διακοσμεί. Το πιο δημοφιλές μοντέλο είναι το μαύρο με την λευκή σόλα, τις λευκές δερμάτινες λωρίδες στο πλάι και τα λευκά κορδόνια. H χαρακτηριστική ρίγα σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Van Doren. Τη δεκαετία του 1980, η Vans αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και κινδύνεψε να πτωχεύσει. Ο Paul Van Doren που είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, επανήλθε στην ενεργό δράση και κατάφερε να τη σώσει. Ο ίδιος έλεγε ότι η Vans ήταν “μια εταιρεία ανθρώπων και όχι παπουτσιών”. 

Στη συνέχεια, η πορεία ήταν ανοδική. Η ζήτηση για παπούτσια ήταν υψηλή. Στο εργοστάσιό τους στο Orange της Καλιφόρνια παρήγαγαν 2 εκατομμύρια παπούτσια, τα οποία πουλήθηκαν γρήγορα και αποφέροντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1988 ο Van Doren πούλησε την εταιρεία στον τραπεζικό όμιλο McCown De Leeuw & Co, προς 74,4 εκ. δολάρια. 

Τα τελευταία χρόνια, τα Vans έχουν κερδίσει την προτίμηση κυρίως των νέων. Κάποια σχέδια, όπως τα Old Skool και τα Classic Slip-Ons θεωρούνται πλέον διαχρονικά.

Η αυτοβιογραφία του Paul Van Doren, με τίτλο  Authentic, κυκλοφόρησε 9 μέρες πριν το θάνατό του.