9)Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Ήταν 8 Ιουνίου του 1992 όταν 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο αποφάσισαν κάθε χρόνο αυτή η μέρα να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Την ίδια χρονιά υπογράφηκε η Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, με στόχο την προστασία σπάνιων ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

 

Η μεγαλύτερη ετήσια περιβαλλοντική εκδήλωση της Ευρώπης,  η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, της οποίας φέτος την έναρξη κήρυξε η πρόεδρος της Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκληρώθηκε με τεράστια συμμετοχή από όλη την ΕΕ.

Το 2021 η Πράσινη Εβδομάδα ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχουν οι πολλές μικρές μεμονωμένες δράσεις σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που φιλοδοξεί να επιφέρει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Είναι υπόθεση όλων…

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), κος Αριστομένης Καραγεώργης, μας μίλησε για τη σημασία της αφύπνισης του κόσμου και της συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με τους πολίτες με σκοπό την προστασία των ωκεανών: «Η 8η Ιουνίου να είναι μία ημέρα αφύπνισης του κόσμου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν στην προστασία των ωκεανών. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, όμως πρέπει να υπάρξει και ατομική ευθύνη. Καθένας από εμάς οφείλει με τον δικό του τρόπο να συμβάλλει στην προστασία των ωκεανών μέσα από δράσεις. Η συντονισμένη δράση ειδικών επιστημόνων, ερευνητών και πολιτών μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

 

Ωκεανός, ο ρυθμιστής του κλίματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών η Επιστημονική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας CNR-ISMAR, Ζωή Κοκκίνη δήλωσε: « Ο ωκεανός είναι ο βασικός ρυθμιστής του κλίματος που αδιαλείπτως παράγει πάνω από το 50% του παγκόσμιου οξυγόνου, ενώ παράλληλα απορροφά 50 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι η ίδια η ατμόσφαιρα. Το μέλλον του κλίματος, και κατ’ επέκταση αυτό της κοινωνίας μας, εξαρτάται από την υγεία των ωκεανών μας γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής. Και μην ξεχνάμε ότι “Γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον βυθό του ωκεανού απ’ ό,τι για την πίσω πλευρά του φεγγαριού“,  είχε πει χαρακτηριστικά ο Roger Revelle -από τους πρώτους επιστήμονες που μελέτησαν συστηματικά την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη».

 

Γνωρίζατε ότι…

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών από το 2009 τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace tο 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία, ενώ…

Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Οι «εχθροί» των ωκεανών

 

Οι ωκεανοί απειλούνται κυρίως από…

 

-καταστροφική αλιεία

-συνεχείς εξορύξεις υδρογονανθράκων

-ρύπανση του περιβάλλοντος

– βιομηχανικά έργα

-κλιματική αλλαγή

-καταστροφή του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος