Κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου για την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη χρήση της Αιολικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας. Στη χώρα μας είναι γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.
Μια ματιά στην ιστορία…
Το μακρινό 1806 ο Φράνσις Μποφόρ, Ιρλανδός ναύαρχος και υδρογράφος επινόησε την κλίμακα μποφόρ. Στόχος του ήταν να τυποποιηθεί η περιγραφή των καιρικών συνθηκών και να διευκολυνθεί η συνεννόηση των ναυτιλομένων. Ο Μποφόρ ήταν επικεφαλής της υδρογραφικής υπηρεσίας του αγγλικού ναυτικού και επινόησε μια απλή κλίμακα δεκατριών βαθμών (0-12) για την εμπειρική μέτρηση των ανέμων, βασισμένη αρχικά στα αποτελέσματα που είχε ο άνεμος στα πανιά ενός αγγλικού πολεμικού πλοίου: από τον άνεμο που μόλις αρκούσε για την ώθησή του, έως «αυτόν που κανένα πανί δεν μπορεί να αντέξει».
Το 1906 ήταν μια χρονιά-σταθμός, καθώς με την έλευση της ατμοκίνησης, η κλίμακα τροποποιήθηκε έτσι ώστε να περιγράφει τα αποτελέσματα του ανέμου στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στα πανιά. Το 1923, ο Τζορτζ Σίμπσον, τότε διευθυντής της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πρόσθεσε στην κλίμακα την περιγραφή των αποτελεσμάτων του ανέμου στην ξηρά και συσχέτισε τους βαθμούς της κλίμακας με την ταχύτητα του ανέμου. Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται εκτεταμένα στα δελτία καιρού και στις μετεωρολογικές προγνώσεις.
info
–Η χρήση της κλίμακας μποφόρ είχε καθιερωθεί στα ημερολόγια των πλοίων κατά το 1830, ενώ υιοθετήθηκε ως έγκυρη το 1835 από το πρώτο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο των Βρυξελλών.
-Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα κάλυψε το 2017 το 8,3% των αναγκών της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρώτη στη σχετική κατάταξη είναι η Δανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,4 %.
-Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση των χωρών της Ε.Ε με κριτήριο την αναλογία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος αιολικών προς την κατανάλωση ενέργειας.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.
Φέτος η ΕΛΕΤΑΕΝ συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα με τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια και την ενημέρωση των παιδιών: Γι’ αυτό οργάνωσε το Σάββατο 12 Ιουνίου ιστιοπλοϊκούς αγώνες για τα παιδιά των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Συνολικά 100 μικροί αθλητές, ηλικίας 5-12 ετών είχαν την ευκαιρία να συναγωνισθούν στο αγαπημένο τους άθλημα, να ενημερωθούν για την αιολική ενέργεια και να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες. Την απονομή στους τρεις νικητές στην κατηγορία των αγοριών έκανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου. Στις τρεις νικήτριες στην κατηγορία των κοριτσιών απένειμε τα κύπελλα ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος και δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η θάλασσα και ειδικά το Αιγαίο μας είναι ένας προνομιακός χώρος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Το χερσαίο και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου είναι ο 100% βεβαιωμένος εθνικός μας πλούτος“.