4)Ηοt Dog Day …και καλή σας όρεξη!

Στις 15 Ιουλίου γιορτάζουμε με hot dog γιατί… είναι η μέρα τους! Αφού λοιπόν έχουν την τιμητική τους, πάμε να δούμε την ιστορία τους.

Σύμφωνα με τον μύθο λέει στη Νέα Υόρκη, ένας καταστηματάρχης συνήθιζε να σερβίρει ζεστά λουκάνικα δίνοντας στους πελάτες του κι ένα ζευγάρι γάντια για να μην καίγονται. Επειδή αυτό δεν τον συνέφερε οικονομικά, απευθύνθηκε σε έναν φούρναρη και του ζήτησε να φτιάξει μακρόστενα ψωμάκια προκειμένου σερβίρει μέσα σε αυτά τα λουκάνικα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το πρώτο hot dog δημιουργήθηκε στη Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας αγοράς. Συγκεκριμένα,  ο έμπορος Anton Feuchtwanger πουλούσε λουκάνικα μέσα σε ψωμί για να διευκολύνει τους επισκέπτες που ήθελαν να φάνε κάτι στα γρήγορα και παράλληλα να συνεχίσουν την επίσκεψή τους στην έκθεση.

Και γιατί …hot dog;

Όπως καταλάβαμε το λουκάνικο ήταν σίγουρα hot αλλά τι σχέση έχουν τα αξιαγάπητα τετράποδα με το hot dog;

Κι όμως μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, η Τέκελ (Teckel), την οποία έφεραν μαζί τους Γερμανοί μετανάστες και παραπέμπει σε λουκάνικο ευθύνεται για το όνομα hot dog! Με αυτόν τον τρόπο πολλοί ήθελαν να αφήσουν αιχμές για την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του λουκάνικου… και τελικά το “παρατσούκλι” έγινε όνομα!

 

Η ιστορία πίσω από το λουκάνικο!

Μέσα στο hot dog υπάρχει λουκάνικο Φρανκφούρτης. Ποιος όμως το έφτιαξε πρώτος; Ο Αυστριακός χασάπης Johann Georg Lahner (1772-1845) έχοντας μαθητεύσει στη Φρανκφούρτη δίπλα σε Γερμανούς αλλαντοποιούς ξεκίνησε να παράγει και να πουλάει το 1805 στη Βιέννη ένα ιδιαίτερο λουκάνικο από μίγμα χοιρινού και βοδινού κρέατος. Στη συνέχεια το λουκάνικο αυτό έκανε τεράστια επιτυχία στην Αυστρία και τη Γερμανία και φυσικά μετά σε όλο τον κόσμο.

 

Hot dog – Ηamburger: Σημειώσατε 1

Στις  Ηνωμένες Πολιτείες που είναι και ο τόπος προέλευσής του, το hot dog έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις, αφήνοντας πίσω το hamburger.  Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 20 δισεκατομμύρια!

Της Βένιας Αντωνίου