7)CR Index: Βράβευσε τις 12 κορυφαίες επιχειρήσεις σε επίπεδο ESG!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Σε μια ξεχωριστή, υβριδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 12 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2020, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν η κα. Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Φέτος, το Ινστιτούτο απένειμε το DIAMOND, την ανώτατη διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, δύο κορυφαίους οργανισμούς που συμμετείχαν επί σειρά ετών στο Δείκτη και είχαν καταφέρει να λάβουν τη εν λόγω διάκριση  και προηγούμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας και φέτος ότι συνεχίζουν να διατηρούν τη δέσμευσή τους αμείωτη στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ακολουθούν όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

  • DΙΑΜΟND: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς
  • PLATINUM: GENESIS Pharma, Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε.
  • GOLD: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ΥΓΕΙΑ Α.Ε.
  • SILVER: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε.
  • BRONZE: Εθνική Ασφαλιστική, ION A.E.

Τo βραβείο για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

  • Best Progress GOLD Award: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

  • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: GENESIS Pharma
  • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τράπεζα Πειραιώς
  • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Εθνική Τράπεζα
  • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε.

Διακρίσεις CRI Pass

  • bwin
  • ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
  • Leroy Merlin

Το CRI Pass δίνεται για 7η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο σε εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θέλουν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά τους.

«Οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες προσπαθούν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, αλλά όταν πρόκειται να αναμετρηθούν με τα διεθνή κριτήρια εκεί δυσκολεύονται. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω από 120 επιχειρήσεις εκδίδουν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, αριθμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει, αλλά δεν παύει το ποσοστό να παραμένει μικρό. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρο Αειφορίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη του 2020, ελάχιστες είναι στην πραγματικότητα οι ελληνικές εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια ESG» τονίζει στο SayYes … tothePress, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας.

Αναφερόμενος στον θεσμό του CR Index, διευκρινίζει πως έχει θεσπίσει 100 αυστηρά ESG κριτήρια υποστηρίζοντας την αναβάθμιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ουσιαστικό και διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο.

«Το να δώσουν έμφαση στα ESG κριτήρια, τόσο οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες, όσο και οι μη εισηγμένες είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την προσέλκυση επενδυτών, όσο και για την ευκολότερη λήψη χρηματοδότησης από χρηματοδοτικούς οργανισμούς» προσθέτει ο κ. Αυλώνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να θεσπιστούν στη χώρα μας κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους, για παράδειγμα οι τράπεζες, θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα κριτήρια ESG για τη χορήγηση ενός δανείου σε μια επιχείρηση που με τη σειρά της επενδύει στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός  συνεργάτης  του CR Index στη χώρα μας, σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο. Στα 13 αυτά χρόνια, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 70 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI & ΕSG Standards, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.