8)Διχάζει τους Έλληνες η τεχνολογία 5G

 

Της Μαρίας Ακριβού

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ένας διάλογος αναφορικά με το πώς η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια τεχνολογικά προηγμένη χώρα. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές, παράλληλα όμως χρειάζεται να εκπαιδευτούν και οι πολίτες ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών που θα αλλάξουν άρδην τη ζωή τους.

Πρωταγωνιστής στο τραπέζι των συζητήσεων περί ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η τεχνολογία 5G και οι υψηλές ταχύτητες που αυτή συνεπάγεται. Από τον απλό πολίτη που θέλει να κατεβάζει γρήγορα δεδομένα στο κινητό και το laptop του από όπου και αν βρίσκεται, μέχρι την επιχείρηση και τη δημόσια υπηρεσία που θέλει να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς σε χρόνο dt, η νέα γενιά δικτύων προσφέρει ίντερνετ σε ταχύτητες που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Τα οφέλη είναι πολλά, όμως όπως συμβαίνει με καθετί καινούριο που έρχεται να σπάσει την κανονικότητα μας αλλάζοντας όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υπάρχει, εκτός από ενθουσιασμός και περιέργεια για το καινούριο που θα κάνει την εμφάνισή του, δεύτερη σκέψη και ανασφάλεια.

Η Focus Bari | YouGov παρουσίασε στο 11o Mobile & Connected World της Smartpress τα πρώτα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Έρευνας που διεξήγαγε σε μια προσπάθεια να πιάσει τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας για το 5G.

Τα ευρήματα εντυπωσιάζουν καθώς υπάρχει μεγάλη διχογνωμία επί του θέματος, με το 52% των Ελλήνων να δηλώνει ότι ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις του 5G στην υγεία των ανθρώπων, ενώ το 48% να διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Την ίδια ώρα, ένα ποσοστό 48% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας σε περίπτωση που αποτύχει η τεχνολογία 5G και κυρίως για το πόσο εκτεθειμένα θα είναι τα προσωπικά του δεδομένα σε τρίτους.

Παρά την γενική παραδοχή ότι το 5G θα βελτιώσει ουσιαστικά την ευρύτερη ψηφιακή εμπειρία και τις ταχύτητες internet, αυτή η διχογνωμία καθρεφτίζεται και στις αντίστοιχες διαθέσεις και επιφυλάξεις των Ελλήνων ως προς την πρόθεσή τους να αποκτήσουν συσκευή κινητού 5G.

Έτσι, ο ένας στους δύο Έλληνες (51%) είτε έχει ήδη, είτε δηλώνει ότι θα μπει στην τεχνολογία 5G.

Αξιοσημείωτο είναι δε το ότι η κύρια πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων σχετικά με το 5G είναι τα ενημερωτικά ΜΜΕ και οι διαφημίσεις των εταιρειών.

Η επίδραση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα η χρήση ίντερνετ ανέρχεται στο 94%, 8 στους 10 Έλληνες/Ελληνίδες έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 7 στους 10 τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Το 90% των ερωτηθέντων απάντησε πως διαθέτει smartphone και το 87% δήλωσε πως μπαίνει στο διαδίκτυο από το κινητό του.

Τέλος, τουλάχιστον 2 στους 3 ερωτηθέντες [ 68%] έχουν πραγματοποιήσει μία online αγορά μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Μεταξύ των ηλικιών 18-54 ετών οι περισσότεροι Έλληνες eshoppers.