5)Εδώ καράβια χάνονται, σακούλες … αρμενίζουν!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Η πλαστική σακούλα πρέπει οπωσδήποτε να φύγει από τη ζωή μας και η χρήση της να αντικατασταθεί πλήρως από τις υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα οικονομικοί χαρακτήρα, όπως η χρέωση της πλαστικής σακούλας η οποία μέχρι πρότινος προσφερόταν αφειδώς σε όποιο κατάστημα έμπαινε ο καταναλωτής για να ψωνίσει, από το σουπερμάρκετ μέχρι το … περίπτερο, για να καταστεί σαφές ότι ο πλανήτης Γη δεν αντέχει άλλο.

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων σήμερα είναι πλαστικά και το πλαστικό θεωρείται ο «νούμερο ένα» κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως πλαστικά απορρίμματα εντοπίζονται σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή των ωκεανών, ακόμα και στα μικρότερα ακατοίκητα νησιά του Ειρηνικού, ενώ μόρια πλαστικού ανιχνεύονται μέσα στα ψάρια – γεγονός που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα πλαστικά απορρίμματα περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο.

Έπειτα από πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η 3η Ιουλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (International Plastic Bag Free Day ) στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα ότι ένας κόσμος χωρίς πλαστικές σακούλες είναι εφικτός.

Που σκοράρει η Ελλάδα

Αλήθεια πόσο περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι θεωρούνται οι Έλληνες πολίτες; Σύμφωνα με έρευνα της WWF τα πλαστικά απορρίμματα στις ελληνικές θάλασσες ξεπερνούν ετησίως τους 11 χιλιάδες τόνους, ενώ γενικά στη Μεσόγειο καταλήγουν κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού! Βάσει της ίδιας εκτίμησης, το πλαστικό αποτύπωμα κάθε Έλληνα είναι 68 κιλά ετησίως, ενώ οι επιστημονικοί υπολογισμοί δείχνουν πως η ελληνική οικονομία χάνει περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές της. Έρευνα της οργάνωσης Greenpeace έδειξε ότι καθημερινά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ και τέλος, μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσών (ΕΛΚΕΘΕ) έδειξε ότι στο 89% των ψαριών τριών ειδών (γαύρος, κολιός, παλαμίδα) που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 6,36 μικροΐνες πλαστικού.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2018, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταμάτησε η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας μεταφοράς και επιβλήθηκαν η καταβολή αντισταθμιστικού περιβαλλοντικού τέλους για τις λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μm) και η τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 – 70 μικρά (μm).

Πλέον στα σουπερμάρκετ διατίθεται πλαστική σακούλα μεταφοράς (συχνά ονομαζόμενη «επαναχρησιμοποιούμενη») με πάχος 52μm, ενώ πληθώρα καταστημάτων (γαλακτοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, παιχνιδιών κ.ά.) πωλούν την πλαστική σακούλα στην τιμή του περιβαλλοντικού τέλους, όταν στην πράξη αυτή είναι κατά πολύ παραπάνω των 50 μικρών.

 

Πριν πετάξεις πλαστικό σκέψου:

Κατά μέσο όρο οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για 25 λεπτά.

Από 100 έως 500 χρόνια χρειάζεται μια πλαστική σακούλα για να αποσυντεθεί, ανάλογα με τον τύπο της.

Κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται 1.000.000 σακούλες σε όλο τον κόσμο.

Ο μέσος ευρωπαίος χρησιμοποιεί 500 σακούλες κάθε χρόνο.

Το 80% των θαλάσσιων απορριμάτων είναι πλαστικά.

Οι πλαστικές σακούλες που παράγονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ζυγίζουν 3.4 εκατομμύρια τόνους και αντιστοιχούν στο βάρος περισσότερων από 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.