8)Junk Food Day: Σήμερα γιορτάζει το απαγορευμένο

Σε ποιον δεν αρέσει το junk food; Κάθε χώρα μάλιστα φέρνει στο τραπέζι και το δικό της! Ας δούμε τα δημοφιλέστερα junk food κάνοντας μια γευστική βόλτα στον κόσμο.

Ξεκινάμε από την πατρίδα του junk food, την Αμερική με τα απολαυστικα burger! Kαι μπορεί η λέξη hamburger να προέρχεται από το Αμβούργο της Γερμανίας, όμως το συγκεκριμένο φαγητό αναδείχτηκε στην Αμερική και έγινε διάσημο παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε με την Ιταλία και φυσικά με πίτσα! Είναι αγαπημένη όχι μόνο των Ιταλών και μάλιστα συγκαταλέγεται στα φαγητά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.

Και από την πίτσα πάμε στις τηγανιτές πατάτες και στην πατρίδα τους, το Βέλγιο. Στη δυτική κουλτούρα οι τηγανητές πατάτες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά, είτε μόνο του είτε ως συνοδευτικό.

Τι θα λέγατε για ένα μπουρίτο; Στο Μεξικό, η γέμιση είναι συνήθως φασόλια ή κρέας, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί  συνδυασμοί για τη γέμιση του μπουρίτο.

Και τα κρουασάν όμως, με τη βουτυρένια ζύμη τους, έχουν μεγάλη ζήτηση! Στη χώρα που τα ανέδειξε, στη Γαλλία, συνηθίζουν να τα απολαμβάνουν σκέτα, χωρίς γέμιση!

Δεν θα γινόταν φυσικά να μην καταλήγαμε στην Ελλάδα και στο αγαπημένο μας σουβλάκι που είναι γνωστό ήδη από την εποχή του Αριστοφάνη! Το παραδοσιακό σουβλάκι έχει συνήθως χοιρινό κρέας. Τα υπόλοιπα γνωστά: τζατζίκι, ντομάτα, πατάτες, κρεμμύδι τυλιγμένο σε πίτα. Πεινάσατε;

Junk Food Alert!

H Βρετανία απαγόρευσε τις διαφημίσεις junk food  κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τις αρχές του επόμενου έτους. Η απάντηση στο “γιατί” είναι απλή αλλά πολύ δυσάρεστη: 1 στα 3 παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό στη Βρετανία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Διαφημίσεις που αφορούν σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, αλάτι και ζάχαρη θα απαγορεύεται να μεταδίδονται από την τηλεόραση ή τα βρετανικά προγράμματα on-demand πριν από τις 9 το βράδυ. Επιπλέον, θα απαγορεύεται να προβάλλονται ανάλογου περιεχομένου διαφημίσεις ως πληρωμένες διαδικτυακές καταχωρήσεις.

Της Βένιας Αντωνίου