7)Παγκόσμια Ημέρα Σαλαμιού

Στις 7 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σαλαμιού!

Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή – εγγύηση: καρμπονάρα με κερκυραϊκό σαλάμι!

Θα χρειαστείτε (τα υλικά είναι για 2 άτομα):

200 γρ. ριγκατόνι

3 κρόκους αβγών

100 γρ. σαλάμι αέρος καπνιστό Κέρκυρας.

40 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πώς γίνεται:

Αφού βράσετε νερό σε μία κατσαρόλα, κόβετε το σαλάμι σε μικρά κομμάτια και τρίβετε το τυρί ή το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Αφαιρείτε τους κρόκους από τα αβγά.

Ρίχνετε τα ζυμαρικά στο βρασμένο νερό και ξεκινάτε να τα μαγειρεύετε κανονικά.

Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι που θα έχετε ζεστάνει, βάζετε τα κομμάτια από το σαλάμι και όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα προσθέτετε σταδιακά στο τηγάνι.

Ανακατεύετε πολύ καλά το τυρί με τους κρόκους αβγών σε ένα μπολ και στη συνέχεια τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με λίγο πιπέρι. Ανακατέψτε τώρα όλα τα υλικά που βρίσκονται στο τηγάνι σας καλά ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.

Σερβίρετε σε πιάτα, προσθέτετε αν θέλετε τριμμένο τυρί ή κομμένο σε λεπτές φέτες και… καλή σας απόλαυση!

 

Info

Tο σαλάμι είναι αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) και περιέχει καρυκεύματα, λίπος, πρόσθετα και αλάτι. Στη συνέχεια, το μίγμα τυλίγεται σε μεμβράνες είτε από το ίδιο το ζώο είτε σε ειδικά επεξεργασμένες τεχνητές βρώσιμες ύλες , ενώ πολλές  φορές χρησιμοποιείται  ειδικό χαρτί.

Γνωρίζατε ότι…

Ο πρώτος αλλαντοποιός ήταν ο Χαρίνος, που ζούσε στην Αθήνα κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και παρασκεύαζε κυρίως λουκάνικα και καπνιστά κρέατα.

«Salumen»  σήμαινε στην αρχαία Ρώμη αλατισμένο φαγητό και θεωρείται ότι αυτή είναι η ρίζα της λέξης «σαλάμι».

Η εμφάνιση των αλλαντικών σχετίζεται με την έλλειψη τρόπου συντήρησης του φρέσκου κρέατος! Αυτό το πρόβλημα ήταν που οδήγησε τους ανθρώπους να επινοήσουν τεχνικές που θα τους επέτρεπαν να διατηρούν το κρέας αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Της Βένιας Αντωνίου