12)Η μέρα της καρύδας!

Closeup of pinacolada drink in the fresh coconut.

Στις 2 του Σεπτέμβρη γιορτάζουμε την Coconut Day, είναι δηλαδή η μέρα της καρύδας. Και μπορεί πολλοί να την έχουν συνδέσει με τα παιχνίδια επιβίωσης όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καρύδα καθημερινά λόγω συνθηκών, όμως η αλήθεια είναι πως η καρύδα είναι ωφέλιμη για όλους.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

Η καρύδα είναι ο καρπός του φυτού που ονομάζεται Κοκοφοίνικας (Cocos nucifera) και ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών. Κοκοφοίνικες συναντάμε στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ινδία είναι οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καρύδας παγκοσμίως.

Ο Κοκοφοίνικας ονομάζεται και “Δέντρο της Ζωής”, που σημαίνει ουσιαστικά “το δέντρο που έχει όλα όσα χρειάζεστε για να ζήσετε”. Από τον κοκοφοίνικα προκύπτουν πολλά υποπροϊόντα: το νερό, η σάρκα, το κέλυφος και το λάδι της καρύδας. Επίσης, το ξύλο και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως.

Γάλα καρύδας: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλοί συγχέουν το γάλα καρύδας με το νερό καρύδας. Το γάλα είναι το υγρό που βρίσκεται μέσα ώριμες καρύδες, ενώ το νερό καρύδας βρίσκεται μέσα στις ανώριμες καρύδες.

Το γάλα καρύδας προέρχεται από την σύνθλιψη ώριμης ψίχας καρύδας.
Πρόκειται για ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες -ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β- και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και χρώμιο. Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και για όσους έχουν επιλέξει να μην καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

 

Ήξερες ότι…

Παρόλο που το νερό και το γάλα καρύδας διακρίνονται για τη γλυκιά γεύση τους, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη δεν ξεπερνά το 2%. Η γλυκιά γεύση οφείλεται στη φρουκτόζη και τη γλυκόζη.

Λάδι καρύδας: Στην υπηρεσία της ομορφιάς

Το λάδι καρύδας προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στο δέρμα μας. Είναι αποτελεσματικό στις ξηρές επιδερμίδες που δημιουργούν την αίσθηση του τραβήγματος. Σύμφωνα με έρευνες, το λάδι καρύδας είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών δερματίτιδας και μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση επιφανειακών πληγών.

Της Βένιας Αντωνίου