16)International Day of Clean Air for Blue Skies

Φέτος, η Παγκόσμια Κοινότητα θα γιορτάσει για δεύτερη φορά την «International Day of Clean Air for Blue Skies». Μόλις το 2019, μετά από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρού Αέρα και Γαλάζιων Ουρανών να γιορτάζεται στις 7 Σεπτεμβρίου.

Την πρώτη χρονιά εορτασμού, το 2020, το θέμα ήταν «Καθαρός αέρας για όλους». Για το 2021 η πρόσκληση έχει ένα ευρύτερο περιεχόμενο: να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλο τον πλανήτη με σύνθημα «Υγιής Αέρας, Υγιής Πλανήτης».

Η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και η ζωή στην εποχή του Covid-19 θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στην ερώτηση «έχουν γίνει βήματα για έναν πιο καθαρό ουρανό;» η απάντηση είναι: ευτυχώς, ναι! Το πιο πρόσφατο δείγμα της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης είναι η επιτυχής επιβολή της απαγόρευσης της βενζίνης με μόλυβδο.

Οριστικό τέλος στα πρατήρια βενζίνης με μόλυβδο στον πλανήτη!

Μέχρι τη δεκαετία του ’70, σχεδόν όλη η βενζίνη που παραγόταν στη γη περιείχε μόλυβδο. Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) ξεκίνησε την εκστρατεία του για την εξάλειψη του μολύβδου στη βενζίνη το 2002, καθώς αποτελούσε μια πολύ σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Η βενζίνη με μόλυβδο έχει μολύνει εδώ και δεκαετίες τον αέρα, το νερό, τις καλλιέργειες… Ήρθε όμως, επιτέλους, η ώρα να μπει ένα Stop! O αγώνας που διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια  έληξε επιτυχώς το 2021. «Όταν τα πρατήρια καυσίμων στην Αλγερία σταμάτησαν να παρέχουν βενζίνη μολύβδου τον Ιούλιο, η χρήση βενζίνης μολύβδου έληξε παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί μια εκστρατεία σχεδόν δύο δεκαετιών από την παγκόσμια σύμπραξη για καθαρά καύσιμα και οχήματα υπό την ηγεσία του UNEP». Αυτό επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η βενζίνη με μόλυβδο προκαλεί καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και βλάπτει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Γνωρίζατε ότι…

Η απαγόρευση της χρήσης βενζίνης με μόλυβδο εκτιμάται ότι θα αποτρέψει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως. Επίσης, αναμένεται να αυξήσει τους δείκτες νοημοσύνης των παιδιών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εξοικονομήσει 2,45 τρισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια οικονομία και θα μειώσει τα ποσοστά εγκληματικότητας!

Της Βένιας Αντωνίου