11)Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Η Διεθνής Εταιρία Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) το 2015 καθιέρωσε την  Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού στις 5 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού που θα οδηγήσει σταδιακά σε μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία, ενώ θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στη σημασία της πρόληψης.

Τι είναι η κάκωση νωτιαίου μυελού

H κάκωση του νωτιαίου μυελού προκαλείται κατά κανόνα από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.  Πρόκειται δηλαδή για μια βλάβη/τραυματισμό σε ένα μέρος της σπονδυλικής στήλης που έχει προκληθεί από τραύμα, όγκο ή λοίμωξη. Συνήθως επιφέρει μόνιμες αλλαγές σε σωματικές λειτουργίες.

Ο νωτιαίος μυελός περιέχει τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού είναι σοβαρός επειδή ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια της κίνησης κάτω από το σημείο του τραυματισμού, όπως επίσης και απώλεια της αίσθησης. Όσο πιο κοντά στον λαιμό εντοπίζεται ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, τόσο μεγαλύτερο μέρος του σώματος θα υποστεί παράλυση.

 

Εμφύτευμα στον εγκέφαλο αποκαθιστά την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα

Ερευνητές στα Ινστιτούτα Ιατρικών Ερευνών Feinstein στη Νέα Υόρκη κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο: να προκαλέσουν την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα, χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστα επεμβατικό σύστημα εμφυτευόμενων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, είναι πιθανό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από παράλυση ή περιφερική νευροπάθεια.

Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν καταφέρει να αποκαταστήσουν μερική αίσθηση αφής στο χέρι μέσω της τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Τώρα όμως, με τα νέα δεδομένα, πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Ειδικότερα, η πρόοδος αυτή επιτυγχάνεται διεγείροντας πιο δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που προκαλούν συγκεκριμένες αισθήσεις στις άκρες των δακτύλων.

«Αυτή η αξιοσημείωτη μελέτη δείχνει ότι η βιοηλεκτρονική ιατρική και η νευροχειρουργική θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν λειτουργίες που είχαν χαθεί προηγουμένως εξαιτίας αυτών των παθήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ινστιτούτων Feinstein, Κέβιν Τρέισι. Οι παθήσεις στις οποίες αναφέρεται ο Κέβιν Τρέισι είναι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και τα εγκεφαλικά επεισόδια.