4,5)”National Buy A Book Day”: Μια ακόμη αφορμή για να διαβάσουμε!

Της Μαρίας Ακριβού

Ανοίγω το καλεντάρι και διαπιστώνω ότι σήμερα είναι η “National Buy A Book Day”, με άλλα λόγια η ημέρα που σου υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να αγοράσεις ένα βιβλίο. Ούσα βιβλιοφάγος θα μπορούσα να μιλάω  ώρες γι’ αυτό το θέμα, όμως θα αρκεστώ στα εξής: Ένα καλό βιβλίο διεγείρει τη φαντασία μας, οξύνει την πνευματική μας διαύγεια, μας εκπαιδεύει και μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τους χαρακτήρες του να μεταφερθούμε σε άλλες εποχές και να έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε παράλληλα πολλές ζωές.

Η ψυχαγωγία είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας. Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλαρώσει κανείς και να τέρψει την ψυχή του, κάποιοι παραγωγικοί, άλλοι λιγότερο εποικοδομητικοί. Στην εξίσωση ταινίες, θέατρο, βιντεοπαιχνίδια προσθέστε και τα βιβλία. Αν σας αγχώνει ότι θα κουραστείτε από την ανάγνωση και θα τα παρατήσετε εύκολα, ξεκινήστε με μικρότερα σε έκταση βιβλία. Θα διαπιστώσετε σταδιακά πως όσο περισσότερο βυθίζεστε στην αναγνωστική διαδικασία, τόσο πιο πολύ θα την αναζητάτε.

Χωρίς αμφιβολία, τα βιβλία λειτουργούν ως γέφυρα με το παρελθόν. Μας διδάσκουν την ιστορία μας, είναι ικανά να αλλάξουν την κοσμοθεωρία μας και  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον με την ίδια δυναμική, ακόμα και στην ηλεκτρονική τους μορφή.

Γιατί #BuyABookDay

Η National Buy A Book Day είναι μια ετήσια γιορτή που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα βιβλίο, όσο φθηνό ή ακριβό και αν είναι αυτό. Καθιερώθηκε το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ο κόσμος επισκέπτεται τα τοπικά βιβλιοπωλεία, αγοράζοντας κατά μέσο όρο, ένα ή δύο βιβλία. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν την ηλεκτρονική οδό παραγγελιών, για να αποφύγουν καταστάσεις συνωστισμού, ενώ έχουν πρόσθετο χρόνο να ψάξουν ανενόχλητοι και να καταλήξουν στον τίτλο που θα τους κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον.

Ο σκοπός του εν λόγω εορτασμού δεν είναι μόνο εμπορικός. Συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων της ανάγνωσης, δίνει βήμα σε συγγραφείς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα βλέπουν αυτήν την ημέρα ως μια ευκαιρία για παροχή υποτροφιών σε φοιτητές που φιλοδοξούν να γίνουν συγγραφείς και επίσης σε εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στην πώληση βιβλίων και στις εκδόσεις.

Τι λένε στο Say Yes to the Press οι εκδοτικοί οίκοι

Εκδόσεις Κριτική

«Το να αγοράσει κάποιος ένα βιβλίο έχει πολλαπλό όφελος. Πρώτον, αμείβεται η πνευματική εργασία. Δεύτερον, επιβραβεύονται όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται για την παραγωγή ενός βιβλίου, συχνά χωρίς καν να ξέρουμε ποιοι είναι. Τρίτον, είναι μεγάλη ικανοποίηση για έναν εκδότη να αγοράζονται τα βιβλία του, γιατί κάτι τέτοιο δηλώνει σαφώς την εκτίμηση του πολύτιμου αναγνωστικού κοινού. Και, τέταρτον, αλλά πολύ βασικό, επιβιώνουν οι βιβλιοπώλες, οι άνθρωποι που προτείνουν και πωλούν τα βιβλία. Αν σκεφθείτε όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο της πανδημίας, η αξία τους πολλαπλασιάζεται. Είναι, εν τέλει, θέμα σεβασμού το να αγοράζει κάποιος ένα βιβλίο. Σεβασμού προς τον εαυτό του και προς τους άλλους.» τονίζει η Μάγγη Μίνογλου, Εκδότρια των Εκδόσεων Κριτική.

Δύο νέες κυκλοφορίες που αξίζει να διαβάσετε από τις εκδόσεις Κριτική είναι:

  • Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας

Μετά το Σκίτσο ενός καλοκαιριού (Κριτική, 2018), που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, ο Αντρέ Κούμπιτσεκ επιστρέφει στις εκδόσεις Κριτική με ένα ακόμα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

  • Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ

Ο Robert Walser ενδύεται την περσόνα ενός μαθητή που δεν ζει πια και γράφει για όλα όσα τον απασχολούν αποτυπώνοντας την ομορφιά σε κάθε της εκδοχή. Η ματιά του στέκεται στις παιχνιδιάρικες φλόγες της πυρκαγιάς, στο νοτισμένο από το γκρίζο πέπλο της βροχής ελατόδασος, στο μοναχικό λιβάδι στην πλαγιά του βουνού. Λόγος λυρικός, απλός, που ισορροπεί ανάμεσα στην αφέλεια και την ειρωνεία, στην αδεξιότητα και τη δεξιοτεχνία και που καταπιάνεται με τα μεγάλα θέματα: φιλία, φτώχεια, ανθρωπιά, αγάπη, φύση, μοναξιά.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

«Τα βιβλία αποτελούν διαχρονικά ένα ασφαλές καταφύγιο γνώσης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα, και παραμένουμε πιστοί σε ό,τι πρεσβεύει το όνομά μας. Κλειδάριθμος σημαίνει κωδικός, «μυστικό κλειδί». Αυτό ακριβώς θέλουμε να είναι σήμερα τα βιβλία μας σε όλους τους τομείς: ένα κλειδί που οδηγεί σε νέες εμπειρίες και ιδέες, ένα κλειδί που ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο. Τα βιβλία που προτείνουμε από τη βιβλιοπαραγωγή αυτής της σεζόν είναι το πολυαναμενόμενο best seller της Silvia Moreno-Garcia “Mexican Gothic” (Οκτώβριος, μτφ. Έφη Τσιρώνη). Είναι μια προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50 και το “Οι ηγέτες τρώνε τελευταίοι. Γιατί κάποιες ομάδες τα καταφέρνουν και κάποιες όχι” (Νοέμβριος, μτφ. Σοφία Σκουλικάρη). Το νέο βιβλίο του Simon Sinek αναπτύσσει μια θεωρία προόδου για τις επιχειρήσεις με βάση την προτεραιοποίηση της φροντίδας του ανθρώπινου δυναμικού τους» αναφέρει η Αμέρισσα Μπάστα, Head of Communications and Events στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Εκδόσεις Κάκτος

«Αγοράζεις ένα βιβλίο αρχικά για να το διαβάσεις, επειδή ένα βιβλίο θα σε ταξιδέψει, θα σου λύσει απορίες, θα σε προβληματίσει, θα σου δώσει γνώσεις. Ένα βιβλίο δημιουργεί μία εντελώς διαφορετική διασκεδαστική εμπειρία που σου γεμίζει την ψυχή μην ξεχνάμε πως  η ανάγνωση είναι χαλαρωτική & θεραπευτική. Η ανάγνωση, μπορεί να γίνει μια μορφή διαλογισμού που μπορεί να μας χαλαρώσει και να λειτουργήσει αγχολυτικά. Στην εποχή μας επίσης βοηθάει πολύ στην εξάσκηση της μνήμης μας. Γιατί με ένα βιβλίο δεν μπορείς να είσαι παθητικός θεατής όπως με μια ταινία, ή το διαβάζεις και είσαι απόλυτα εκεί ή όχι. Ένα βιβλίο μπορείς να το αγοράσεις για να το χαρίσεις, ειδικά όταν το χαρίσεις σε μικρά παιδιά τους μαθαίνεις πώς να διαβάζουν, να χαίρονται την ανάγνωση και να τους κάνεις το διάβασμα τρόπο ζωής.Με την ανάγνωση βιβλίων γίνεται κανείς «πλουσιότερος» γιατί η γνώση είναι δύναμη και το διάβασμα χαρά!» υπογραμμίζει η Μαρία Κουκουβίνου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των εκδόσεων Κάκτος.

Όσο για τα βιβλία που οι εκδόσεις Κάκτος προτείνουν είναι τα εξής:

  • Γίνε άτρωτος

Πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, η Εύη Πούμπουρας μοιράζεται μαζί μας μαθήματα που διδάχτηκε από την προστασία Αμερικανών Προέδρων, καθώς και δεξιότητες και διαπιστώσεις από την παλαιότερη και σπουδαιότερη υπηρεσία ασφαλείας του κόσμου, για να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για αγχωτικές καταστάσεις, να διαβάζουμε ακαριαία τους ανθρώπους, να επηρεάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται και να ζούμε μια πιο άφοβη ζωή.

  • Μαθητευόμενος στωικός, Ένας οδηγός αυτοβελτίωσης

Δες πιο καθαρά, ζήσε πιο σοφά και υπόμενε τα βάρη τούτης της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία: αυτές είναι οι σπουδαιότερες επισημάνσεις των Στωικών, με τα δικά τους λόγια. Μέσα σε 12 μαθήματα, ο Γουόρντ Φάρνσγουορθ παρουσιάζει συστηματικά την ουσία της στωικής φιλοσοφίας, προσθέτοντας σχόλια που είναι ξεκάθαρα και περιεκτικά.

Το Say Yes …to the Press προτείνει

Επειδή στο Say Yes …to the Press φροντίζουμε τους αναγνώστες μας, έχουμε επιλέξει, έπειτα από αρκετές ώρες ανάγνωσης, βιβλία που θα σας συναρπάσουν. Δείτε περισσότερα στα βίντεο του #TheBookEater https://www.youtube.com/watch?v=5E7_jlJDj5M&t=1s