11) ΑΒ Βασιλόπουλος και WWF Ελλάς για ένα μέλλον χωρίς σπατάλη τροφίμων

 


Η ΑΒ Βασιλόπουλος αναγνωρίζει τη σημασία της σπατάλης τροφίμων και έχει δεσμευτεί για τη μείωση του δικού της αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με το
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε 18μηνη έρευνα, με σκοπό τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα και σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από το αγρόκτημα έως το πιάτο μας. Η ΑΒ ηγείται μιας προσπάθειας με συνοδοιπόρο της το WWF Ελλάς και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος, με συντονισμένες δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να βελτιώσουν τα υψηλά ποσοστά σπατάλης τροφίμων, όπως δείχνει και η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα στη χώρα μας.
Η Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ανέφερε: «Αναλάβαμε με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε όλη την εφοδιαστική
αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος, από το χωράφι έως το πιάτο. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει και την πρώτη ολοκληρωμένη και μεγάλης κλίμακας έρευνα για τη δημιουργία αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο νοικοκυριού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματά της, σίγουρα, αποτελούν την αρχή για την υλοποίηση μέτρων με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού».

Say Yes … and Get Impressed!

Το δέντρο … ουράνιο τόξο!

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα στον κόσμο! Ο ευκάλυπτος – ουράνιο τόξο ξεχωρίζει για τον πανέμορφο πολύχρωμο φλοιό του. Πρόκειται για ένα είδος ευκάλυπτου που βρίσκεται στη Νέα Βρετανία, στη Νέα Γουινέα, στα νησιά Seram, Sulawesi και Mindanao. Είναι το μοναδικό είδος του ευκάλυπτου που διασχίζει το βόρειο ημισφαίριο. Το εξωτερικό στρώμα του φλοιού ξεφλουδίζει κάθε χρόνο αποκαλύπτοντας έναν φωτεινό πράσινο εσωτερικό φλοιό. Ο πράσινος φλοιός στη συνέχεια σκουραίνει σε μπλε, μοβ, πορτοκαλί και μαύρες αποχρώσεις. Ο φλοιός της προηγούμενης εποχής αφαιρείται για να σχηματίσουν κάθετες γραμμές κόκκινου, πορτοκαλί, πράσινου, μπλε και γκρι. Το μοναδικό χαρακτηριστικό του δέντρου το καθιστά ένα από τα ευρέως καλλιεργημένα διακοσμητικά δέντρα. Επίσης, ο φλοιός του ουράνιου τόξου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο σχεδιασμού τοπίου σε ορισμένες περιοχές.