13) Ήξερες ότι…

Ανακαλύφθηκε η πιο παλιά “υδρόβια αρκούδα” σε απολίθωμα 16 εκατ. ετών!

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, ανακαλύφθηκε απολιθωμένο σε κεχριμπάρι ένα νέο είδος της λεγόμενης υδρόβιας αρκούδας. Το μικροσκοπικό ζώο που έχει 8 πόδια είναι ηλικίας 16 εκατομμυρίων ετών.

Παρόλο που είναι το τέταρτο απολίθωμα tardigrade που ανακαλύφθηκε, είναι το πρώτο που ανακτήθηκε από την Καινοζωϊκή εποχή.

Το Paradoryphoribius chronocaribbeus, όπως έχει ονομαστεί επίσημα, είναι το καλύτερο απολίθωμα του μικροσκοπικού ζώου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το περίεργο είναι ότι ενώ πρόκειται για πολύ ανθεκτικούς οργανισμούς, που μπορούν να επιβιώσουν όταν πυροβολούνται από όπλο, τα tardigrades είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε απολιθωμένη μορφή. Γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε πολλά  για την εξελικτική τους ιστορία.

 

2 ΘΕΜΑΑΑΑΑ

Έρευνα: Γιατί μεγαλώνοντας μειώνεται η νοητική μας λειτουργία

Η απώλεια μυϊκής μάζας και η παχυσαρκία -ειδικότερα σε συνδυασμό- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Interventions in Aging.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 353 ενήλικες, ηλικίας 69 ετών κατά μέσο όρο. Τα συμπεράσματα ήταν: Οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν σαρκοπενία, δηλαδή σημαντική μείωση του μυϊκού ιστού, και παχυσαρκία, είχαν τα χαμηλότερα σκορ στα τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας. Ακολουθούν όσοι είχαν μόνο σαρκοπενία και τέλος, όσοι ήταν παχύσαρκοι χωρίς να παρουσιάζουν σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ηλικιωμένα άτομα θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά ώστε να αποφύγουν την έκπτωση της νοητικής λειτουργίας, βελτιώνοντας τη μυϊκή τους δύναμη και αποφεύγοντας την αύξηση του σωματικού βάρους.