Oι τσίχλες μας κάνουν καλό!
Πολλοί νομίζουν ότι το να μασάμε τσίχλα δεν μας ωφελεί σε τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι! Η αυξημένη παραγωγή σάλιου που λαμβάνει χώρα κατά τη μάσηση τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία της παλινδρόμησης οξέος. Επιπλέον, η τσίχλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της ναυτίας. Επίσης, το να μασάμε τσίχλα ενισχύει τη μνήμη, ενώ καταπολεμά την κούραση.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί η επιθυμία για σνακ. Ειδικότερα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλες συνολικά 3 φορές κατά τη διάρκεια μίας ώρας το πρωί κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και συνέχιζαν να αισθάνονται χορτάτοι για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί όταν το στομάχι είναι άδειο και μασάμε τσίχλα, τότε το στομάχι παράγει το οξύ που απαιτείται για τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Χωρίς τροφή για πέψη, αυτά τα οξέα λειτουργούν στο ίδιο το στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματά του.
2 θεμα
Γιατί μειώθηκαν οι πεταλούδες…
Από το 1976 μέχρι σήμερα οι πεταλούδες έχουν μειωθεί κατά 76% και ο κύριος λόγος για την τόσο μεγάλη μείωση είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Τον Μάιο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος ετήσιος όγκος βροχής, γεγονός που επηρέασε την αναπαραγωγή και την τροφή των πεταλούδων. Έτσι η χώρα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό πεταλούδων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Μεταξύ των ειδών με σημαντικά μειωμένο αριθμό κατά 32% ήταν οι μικρές πεταλούδες με φτερά. Επίσης μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός της πολύχρωμης πεταλούδας με φτερά παρόμοια με του παγωνιού. Συγκεκριμένα ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 63% σε σχέση με πέρυσι. Η κοινή μπλε πεταλούδα κατέγραψε μείωση της τάξης του 59%.
Συνολικά καταμετρήθηκαν 1.238.405 πεταλούδες, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.