7) Βιταμίνη D και διατροφή

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

 

Η βιταμίνη D υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική υγεία, βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και διατηρώντας γερά τα οστά και τις αρθρώσεις. Υπάρχουν και πολλά ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν τη βιταμίνη D με την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, αλλά και με την εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού. Γι᾽ αυτό, είναι καλό να γνωρίζουμε τις φυσικές πηγές, καθώς και τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη D.

Γιατί χρειαζόμαστε βιταμίνη D στις τροφές;

Το μεγαλύτερο μέρος βιταμίνης D που βρίσκεται στον οργανισμό μας παράγεται στο δέρμα μας από την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία λόγω κρύου περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Γι᾽ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα έχουν βιταμίνη D. Οι ειδικοί συνιστούν ότι οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τη συνιστώμενη δόση των 10mg την ημέρα.

Παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη D;

Μια ερώτηση σίγουρα που έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς είναι σε ποιες τροφές υπάρχει η βιταμίνη D, καθώς υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, τα οποία δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα αυτής, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που υπάρχει βιταμίνη D, προκειμένου να διατηρήσουμε μια σωστή κι ισορροπημένη διατροφή.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Λιπαρά Ψάρια

  • σκουμπρί
  • σολομός
  • πέστροφα
  • ρέγγα
  • σαρδέλα

Εμπλουτισμένες τροφές με βιταμίνη D

Πολλές τροφές περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, έχουν κυκλοφορήσει εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως κι η μαργαρίνη. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρουμε την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη, δεδομένου ότι είναι απλό να προσθέσουμε λίγο στα συνηθισμένα μας γεύματα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D2. Στην απουσία ηλιακού φωτός ή διατροφικών συμπληρωμάτων, η κατανάλωση μανιταριών είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Είναι η μόνη χορτοφαγική τροφή που είναι πηγή βιταμίνης D (οι εργοστερόλες στα μανιτάρια μετατρέπονται σε βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο φως). Τα μανιτάρια αποτελούν, επίσης, μια σπουδαία πηγή βιταμίνης D, ειδικά όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως και είναι ωμά.

Κρόκοι αβγών

Ο κρόκος του αβγού είναι πολύ ωφέλιμος, καθώς είναι αυτός που περιέχει βιταμίνη D (ένας μεγάλος κρόκος αβγού περιέχει 5mg βιταμίνης D).

Τα αβγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – ποσέ, βραστά, τηγανητά σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκραμπλ με λίγο αποβουτυρωμένο γάλα, στραπατσάδα και ομελέτα φούρνου.

Φυσικά, η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, οπότε είναι καλή ιδέα να επιδοθούμε στις εξωτερικές δραστηριότητες όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε καλά την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση.

Τι θα λέγατε να βάλουμε στη ζωή μας μικρές δραστηριότητες;

Από αύριο λοιπόν αντί να πάμε στο γυμναστήριο, ας περπατήσουμε μέχρι το γραφείο ή ας κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατό μας.