3) Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί!

Φανταστείτε να πρέπει άμεσα να βρεθείτε σε ένα μέρος σε ώρα με πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους. Έχετε λίγο χρόνο… τι μπορείτε να κάνετε για να μην αργήσετε; Να καλέσετε ιπτάμενο ταξί και να αποφύγετε όλα τα εμπόδια που σας χωρίζουν από τον προορισμό σας! Δεν θα ήταν τέλειο να παίρναμε ένα ταξί και να μας πέταγε στην κυριολεξία όπου θέλουμε;

Το παραπάνω δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Σε τέσσερα χρόνια το αργότερο θα γίνει πραγματικότητα στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο Χίθροου θα συνεργαστεί με την εταιρία Vertical Aerospace με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ιπτάμενων ταξί που αναμένεται να ξεκινήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι το 2025.

Η Vertical Aerospace έχει ήδη παραγγελίες για πώληση 1.350 ηλεκτρικών ιπτάμενων οχημάτων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερις επιβάτες και έναν πιλότο.

Ιπτάμενα ταξί: τα πλεονεκτήματα

Πέρα από το γεγονός της εξοικονόμησης χρόνου για όσους θα τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους, τα ιπτάμενα ταξί έχουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Σε σύγκριση με τα ελικόπτερα, τα ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης είναι πιο αθόρυβα, πιο φιλικά στο περιβάλλον και πιο οικονομικά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται πραγματοποιηθούν δοκιμές στο Λονδίνο, το Τόκιο και το Σάο Πάολο.

Οι εταιρίες που ασχολούνται με αυτόν τον τύπο αερομεταφοράς, που στο άμεσο μέλλον θα κερδίζει όλο κια περισσότερο έδαφος, βλέπουν ότι υπάρχει μια μεγάλη  ευκαιρία για τη δημιουργία μίας νέας αγοράς μετακινήσεων. Τα ηλεκτρικά οχήματα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης πρόκειται να  μεταφέρουν επιβάτες τόσο εντός όσο και μεταξύ των πόλεων, χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια ως αρχική βάση.

Η Vertical Aerospace έχεις ως στόχο της να πραγματοποιηθεί η πρώτη  δοκιμαστική πτήση μέσα στο 2022 και το 2024 να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των σκαφών της, VA-X4.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όμως και η Uber! Η προσφορά υπηρεσιών ιπτάμενων ταξί βρίσκεται στο φιλόδοξο σχέδιό της που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Στόχος της είναι η εναέρια σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων με τα προάστιά τους και η αντιμετώπιση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις μεγάλες πόλεις.

Της Βένιας Αντωνίου