6) Green news

Έρευνα: Τα δέντρα ρίχνουν έως και 12 βαθμούς τη θερμοκρασία στις ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα που περιέλαβε και την Ελλάδα τα δέντρα δροσίζουν έως 12 βαθμούς τα αστικά κέντρα, δηλαδή αισθητά περισσότερο από ό,τι οι χώροι αστικού πρασίνου που δεν περιλαμβάνουν δέντρα. Ειδικότερα, οι περιοχές των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δέντρα, είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο δροσερές σε σύγκριση με τις περιοχές αστικού πρασίνου χωρίς δέντρα.

Οι ερευνητές από την Ελβετία, με επικεφαλής τον Γιόνας Σβάαμπ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, ανέλυσαν στοιχεία για 293 πόλεις της Ευρώπης συγκρίνοντας τις θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στις αστικές περιοχές με δέντρα και στις περιοχές πρασίνου χωρίς δέντρα, χρησιμοποιώντας τόσο δορυφορικά όσο και επίγεια δεδομένα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι περιοχές με δέντρα έχουν θερμοκρασίες δύο έως τέσσερις φορές μικρότερες σε σχέση με τις άδενδρες. Η διαφορά είναι πιο αισθητή στην κεντρική Ευρώπη (μείωση θερμοκρασίας κατά 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου χάρη στα δέντρα) από ό,τι στη νότια Ευρώπη (μείωση έως τέσσερις βαθμούς).

 

2 θεμα

Η ΙΚΕΑ προχωρά στη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού από
τις συσκευασίες καταναλωτικών προϊόντων μέχρι το 2028

Συμβαδίζοντας με τη δέσμευσή της να έχει θετικό αντίκτυπο στον άνθρωπο και στον πλανήτη, η ΙΚΕΑ προχωρά στη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού από τις συσκευασίες των καταναλωτικών προϊόντων της. Η αντικατάσταση των συσκευασιών της νέας σειράς προϊόντων θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 ενώ για την υπάρχουσα σειρά έως το 2028. Με
αυτή τη σταδιακή κατάργηση η ΙΚΕΑ έχει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της πλαστικής ρύπανσης οδηγώντας την ατζέντα της βιομηχανίας προς την ανάπτυξη συσκευασίας προϊόντων που έχουν ως βάση τα ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.
Η συσκευασία αποτελεί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού μοντέλου της ΙΚΕΑ και σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη προσιτής τιμής, βιωσιμότητας και ασφαλούς χειρισμού του προϊόντος. Για
την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων και της πλαστικής ρύπανσης, η ΙΚΕΑ έχει ήδη μειώσει σημαντικά την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιεί στις συσκευασίες της. Σήμερα, λιγότερο από 10% του συνολικού όγκου των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιεί ετησίως η ΙΚΕΑ αποτελείται από πλαστικά.