5) Green news

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει έργα τέχνης σε σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους!

Όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται, οι επιπτώσεις θα είναι ολοένα και πιο σοβαρές.

Εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν προκαλώντας καταστροφές. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές.

Πραγματοποιήθηκε συμπόσιο του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ως αντίδραση στην έκτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC) η οποία προειδοποίησε για μια «πιθανή» αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω του 1,5 βαθμού Κεσλίου, που θα επιφέρει ακόμα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην τέχνη, ο δρ Ντάριλ Ουέσλι, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, επεσήμανε ότι τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα σε ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Η θερμότητα από τις φωτιές εξαπλώνει το νερό, εκρήγνυται ο βράχος και οι τοιχογραφίες καταστρέφονται.

Ο αρχαιολόγος είπε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων ήδη αλλοιώνουν την τέχνη στους βράχους και ότι έχουν καταγραφεί αλλαγές τα τελευταία 56 χρόνια.

 

2 θεμα

 

Η EDPR εγκαινιάζει το πρώτο της αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

Η EDP Renewables εγκαινιάζει το πρώτο της έργο στην Ελλάδα, ένα αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Η λειτουργία αυτού του αιολικού πάρκου από την EDPR αντανακλά τη δέσμευση της εταιρίας προς την τοπική οικονομία και ζωή, μέσω της δημιουργίας νέων, μακροχρόνιων θέσεων εργασίας.