3) Η Google αποκαλύπτει τα 5 σημεία – κλειδιά για ιδανικούς εργαζόμενους!

Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο εργασιακό του περιβάλλον και να είναι αποδοτικός; Η Google ερεύνησε το θέμα και αποφάσισε να μας διαφωτίσει…

Πολλοί θεωρούν ότι η εύκολη προσαρμογή εξαρτάται κυρίως από τον εργαζόμενο. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στον εγκλιματισμό ενός εργαζόμενου παίζει ο εργοδότης ή ο προϊστάμενός του, σύμφωνα με την έρευνα της Google.

Eιδικότερα, το «κλειδί» για γρήγορη προσαρμογή βρίσκεται στα χέρια  του εργοδότη/διευθυντή, ο οποίος αν ακολουθήσει τα πέντε απλά βήματα που προτείνει η Google μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα 5 βήματα που οδηγούν στον ιδανικό εργαζόμενο

Αρχικά, μέσα από τη λίστα της η Google προτρέπει τους εργοδότες να φροντίσουν ώστε ο νέος υπάλληλός τους να βρει έναν συνάδελφο – φίλο στην ομάδα. Στη συνέχεια, θα πρέπει ο εργοδότης να βοηθήσει τον νεοεισερχόμενο στην επιχείρησή του να αποκτήσει κοινωνικό δίκτυο. Ο ρόλος όμως του εργοδότη/διευθυντή/προϊστάμενου δεν σταματάει εκεί. Για το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να φροντίσει να έχει συναντήσεις μαζί του σε μηνιαία βάση ώστε από κοινού να βλέπουν την πρόοδό του. Επιπλέον, θα πρέπει να τον ενθαρρύνει αλλά και να έχει προσωπική συνάντηση μαζί του την πρώτη του μέρα στη δουλειά.

Η έρευνα έδειξε ότι οι διευθυντές που ακολούθησαν τα παραπάνω βήματα κατάφεραν να έχουν εργαζόμενους στην ομάδα τους που προσαρμόστηκαν κατά 25% γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Η σημασία του “γιατί”

Κάτι εξίσου σημαντικό με την ομαλή προσαρμογή του νέου υπαλλήλου που συμβάλλει στην αποδοτικότητά του είναι να γνωρίζει όχι μόνο τι πρόκειται να κάνει αλλά και γιατί θα το κάνει.

Γι’ αυτό οι διευθυντές οφείλουν να ειναι επιφορτισμένοι με το να εξηγήσουν στους νέους εργαζόμενους πώς η δουλειά τους βοηθάει άμεσα την επιχείρηση να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, οι διευθυντές θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο στους νεοεισερχόμενους και να μην υποθέτουν πως θα καταλάβουν μόνοι τους τι πρέπει να κάνουν κάθε φορά.

Τέλος, έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουν οι νέοι υπάλληλοι γιατί ξεχώρισαν και επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτούς.

Της Βένιας Αντωνίου