3) Υπερηχητικά ταξίδια: Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 90 λεπτά!

Ένας λόγος που αποθαρρύνει πολλούς να ταξιδέψουν σε άλλες ηπείρους είναι οι πολλές ώρες που πρέπει να περάσουν μέσα σε ένα αεροπλάνο. Με τα υπερηχητικά ταξίδια όμως η απόσταση εκμηδενίζεται και ο χρόνος στο αεροπλάνο μειώνεται εντυπωσιακά!

Το ενδιαφέρον για τα υπερηχητικά ταξίδια έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ήδη ταχύτατα αεροπλάνα βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Οι αεροπορικές εταιρίες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα η United έχει ήδη δεσμευτεί να προσφέρει υπερηχητικές διαδρομές από το 2029.

Τα υπερηχητικά ταξίδια… πιο κοντά από ποτέ!

Η Hermeus είναι μια νεοσύστατη εταιρία με έδρα την Ατλάντα και έχει ως στόχο της να αναπτύξει υπερηχητικά αεροπλάνα. Ήδη, ένας νέος τύπος κινητήρα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών και όπως όλα δείχνουν θα είναι τελικά ικανός να φτάσει τα 5 Mach (πάνω από 3.000 μίλια / ώρα). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο θα φτάνουμε μέσα σε 90 λεπτά! Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει σχεδιαστεί για ένα μικρό, μη επανδρωμένο υπερηχητικό αεροσκάφος που η Hermeus κατασκευάζει αυτό το διάστημα για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε κλίμακα μεγαλύτερου μεγέθους, θα είναι ικανός να τροφοδοτήσει επιβατικό αεροπλάνο.

Πώς θα είναι το αεροσκάφος της Hermeus

Η Hermeus ευελπιστεί ότι το επιβατικό της αεροπλάνο θα κάνει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2029. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη ιδέα μας δίνουν μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι! Αρχικά, θα είναι πολύ μικρότερο από τα κοινά αεροπλάνα, ακόμη και από το Concorde, το οποίο είχε χωρητικότητα περίπου 100 επιβατών και χρειαζόταν γύρω στις 3 ώρες για να διανύσει την απόσταση Λονδίνο – Νέα Υόρκη. Το νέο αεροσκάφος θα έχει καμπίνα χωρητικότητας 20 επιβατών. Οι διαδρομές πάνω από τη στεριά θα αποκλείονται λόγω κανονισμών για τον θόρυβο. Συγκεκριμένα, το σπάσιμο του φράγματος του ήχου συνοδεύεται από μια δυνατή έκρηξη, η οποία συνήθως πρέπει να συμβαίνει πάνω από το νερό.

info

Το γρηγορότερο αεροσκάφος με κινητήρα που έχει πετάξει ποτέ είναι τo NASA X-43A, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με μήκος περίπου 12 πόδια. To ρεκόρ είναι 9,6 Mach (περίπου 6.800 μίλια/ώρα) και έγινε το 2004.

Της Βένιας Αντωνίου