Mε αφορμή τη Sock Day, στις 4 Δεκεμβρίου ανατρέξαμε στην ιστορία της κάλτσας και η έρευνα μας οδήγησε στην αρχαία Ελλάδα!
Στους αρχαίους Έλληνες οφείλουμε τις κάλτσες, αφού είχαν εκείνοι δημιούργησαν το “πίλημα” ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ησίοδος στο “Έργα και Ημέρες” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Γύρω από τα πόδια σου πέδιλα ταιριαστά να δέσεις από βόδι που βίαια θανατώθηκε, με πίλημα από μέσα ντύνοντάς τα”. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που σχετίζεται με αυτό που σήμερα ονομάζουμε κάλτσα. Στο συγκεκριμένο έργο ο Ησίοδος συμβουλεύει μεταξύ άλλων τον αδερφό του να προστατεύεται από το κρύο, τυλίγοντας τα πόδια του με πίλημα και μετά να φοράει τα πέδιλά του. Το πίλημα ήταν ένα ύφασμα από συμπιεσμένο μαλλί ή από τρίχες ζώων.
Όταν το πίλημα έγινε κάλτσα
O όρος “κάλτσα” έχει τις ρίζες του στη λατινική λέξη soccus. Αρχικά ήταν κάτι μεταξύ παντόφλας και παπουτσιού που το χρησιμοποιούσαν τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στην αρχαία Ρώμη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η λατινική λέξη soccus προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη συκκός, που σήμαινε αυτό που προέρχεται από τη Φρυγία! Οι αρχαίοι Έλληνες μέσα από τα σανδάλια τους φορούσαν συκκούς, δηλαδή τις αρχαίες κάλτσες, ενώ όταν βρίσκονταν στο σπίτι τους κυκλοφορούσαν με τις κάλτσες για να παραμένουν ζεστά τα πόδια τους. Στην Ευρώπη, κατά τον Μεσαίωνα, επειδή το μήκος των παντελονιών μάκρυνε, οι κάλτσες έγιναν εφαρμοστές και κάλυπταν το χαμηλότερο μέρος του ποδιού.
Από τις κάλτσες στο καλσόν!
Γύρω στο 1490, τα κοντά παντελόνια ενώθηκαν με τις κάλτσες, δημιουργώντας ένα είδος ρούχου, που σταδιακά οδήγησε στο καλσόν. Αρχικά το έφτιαχναν από πολύχρωμα υφάσματα μεταξιού, μαλλιού και βελούδου και μάλιστα το κάθε πόδι είχε διαφορετικό χρώμα!