10) Ψωρίαση: Μία νόσος με πολλά πρόσωπα

Ελένη Κομνηνού, Ειδική Ρευματολόγος / Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General / Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων” Metropolitan General

Η ψωρίαση είναι συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που
προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου.

Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Πρόκειται για μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο
πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας.
Τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4- 6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των
ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης.
Παρ’ όλα αυτά, η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο
κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που
σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.

Τύποι ψωρίασης
Ψωρίαση κατά πλάκας (κοινή ψωρίαση): Προσβάλλει περίπου το
80% των ατόμων με ψωρίαση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος με τη μορφή ξηρών και ερυθρών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από λευκές ή αργυρόχροες φολίδες.

Ανάστροφη ψωρίαση: Εντοπίζεται σε περιοχές, όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς και σε περιοχές των
γεννητικών οργάνων. Τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά διότι
ερεθίζονται από την τριβή και την εφίδρωση.

Σταγονοειδής ψωρίαση: Επηρεάζει περισσότερο νεαρούς ενήλικες
και παιδιά. Συνδέεται με βακτηριακή λοιμωξη – συνήθως οφείλεται στο στρεπτόκοκκο (στρεπτόκοκκος του λαιμού). Ξεκινά μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τις κηλίδες στο δέρμα.

Φλυκαινώδης ψωρίαση: Προκαλεί τη δημιουργία εξανθημάτων με
μη-μολυσματικό πύον σε περιοχές όπως οι παλάμες των χεριών, τα
δάχτυλα, τα νύχια και τα πέλματα των ποδιών.

Ερυθροδερμική ψωρίαση: Αποτελεί την πιο σπάνια μορφή ψωρίαση, επηρεάζοντας μόνο ένα 2% των ατόμων με ψωρίαση. Πρόκειτα για τον πιο σοβαρό και απειλητικό για τη ζωή τύπο ψωρίασης και τα συμπτώματά του εντοπίζονται σε όλο το σώμα. Μερικά από αυτά είναι ο έντονος κνησμός, η αύξηση του καρδιακού παλμού και η αυξημένη ερυθρότητα και απολέπιση. Μπορεί να επιφέρει υποθερμία, καρδιακή ανεπάρκεια υψηλής παροχής, αφυδάτωση, καθώς και σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία.

Θεραπεία
Η σύγχρονη ιατρική έχει πλέον στη διάθεσή της πολυάριθμα σκευάσματα από του στόματος η ενέσιμα, τα οποία έχουν σαν στόχο την τροποποίηση της υπερδραστηριότητας του Ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μεγαλύτερη κατανόηση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για τα αίτια που πυροδοτούν τη νόσο δίνει νέες ελπίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών, στα πλαίσια της βελτίωσης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.