15) Ντοκιμαντέρ Latin Noir – Η Λατινική Αμερική μέσα από το αστυνομικό της μυθιστόρημα

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαϊάμι και την ελληνική του πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το νέο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα
Αποστολίδη, LATIN NOIR, καταφθάνει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στο Μεξικό, την Κούβα, το Περού, τη Χιλή και την Αργεντινή, αποκαλύπτοντας τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος της Λατινικής Αμερικής, και τους λόγους για τους οποίους το Latin Noir εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δυναμικά λογοτεχνικά είδη παγκοσμίως. Παράλληλα προτείνει μια πρωτότυπη, εναλλακτική αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής μέσα από την αστυνομική της λογοτεχνία.
Την αθηναϊκή πρεμιέρα, στις 19 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα τιμήσει ο περουβιανός συγγραφέας Santiago Roncagliolo, ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, μαζί με τους Leonardo Padura, Luis Sepulveda, Paco Ignacio Taibo II και Claudia Pineiro. Μαζί με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και τον γνωστό συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Πέτρο Μάρκαρη, μετά το τέλος της προβολής θα συνομιλήσουν με το κοινό, σε μια ανοιχτή συζήτηση με συντονίστρια την Μικέλα Χαρτουλάρη. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Αθήνα 19 Ιανουαρίου, 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

2 8εμα

Τι συνέβη άραγε;

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 την ατομική έκθεση της Εύης Ζαμπέλη με τίτλο «Τι συνέβη άραγε;».

Στην πρώτη της ατομική έκθεση, η Εύη Ζαμπέλη παρουσιάζει το κύριο σώμα της εικαστικής της δημιουργίας μέσα από ένα σύνολο ζωγραφικών έργων. Τα τοπία που αποτυπώνει στους καμβάδες μεγάλης κλίμακας, διακατέχονται από εκτυφλωτικά και λαμπερά χρώματα -σχεδόν ψεύτικα, δημιουργώντας στον θεατή την αίσθηση ενός ονείρου. Χρησιμοποιώντας αυστηρή μεθοδολογία κατά τη διάρκεια παραγωγής, η ίδια συνθέτει με ευλαβική σχεδίαση διαφορετικά προσχέδια με μολύβι και ακουαρέλα πριν φτάσει στην ίδια την σύνθεση των τοπίων της.
Με ονειρικά στοιχεία και μνημειακά μεγέθη, η Ζαμπέλη αποτυπώνει στους καμβάδες αυτό που όλοι βιώνουμε με αμηχανία: την αναμονή.