Ένα πολύ σημαντικό έργο για το περιβάλλον υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ, που στόχο έχει να μειώσει δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα του μεταφορικού της έργου, τόσο κατά τη διανομή των προϊόντων της στα σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, όσο και στις λοιπές μεταφορές της.
Συγκεκριμένα, εντός του 2021 η ΔΕΛΤΑ υλοποίησε πιλοτικό έργο με τη χρήση περιβαλλοντικού πρόσθετου καυσίμων σε επιλεγμένα φορτηγά της, το οποίο ήδη επεκτείνει στο σύνολο του ιδιόκτητου στόλου του μεταφορικού της έργου, και πέτυχε ραγδαία μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, των στοιχείων δηλαδή που εμπεριέχουν black carbon. Ο Μαύρος Άνθρακας (black carbon – BC), ακόμα και όταν δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, αποτελεί σημαντικότατη αιτία κλιματικής αλλαγής, καταλαμβάνοντας τα 2/3 των κλιματικών επιπτώσεων του CO2. Χρησιμοποιώντας το Blue Marble – Περιβαλλοντικό Πρόσθετο Καυσίμων, η ΔΕΛΤΑ έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων σε ποσοστό άνω του 90% και τις εκπομπές CO και HC σε ποσοστό άνω του 60%.
2 8εμα
Τοποθετήθηκαν μικρόφωνα στα δάση της Ροδόπης και του Εύρου
Ακουστικούς αισθητήρες μέσα σε δάση τοποθέτησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της δράσης «Εφαρμογή επίγειων οπτικών και ακουστικών αισθητήρων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τη παρακολούθηση της πανίδας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων». Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύονται πυροβολισμοί από λαθροθήρες. Τα ευρήματα που προέκυψαν από 18 μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν σε έκταση 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Ροδόπη παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Χρήστος Αστάρας. «Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν δειγματοληπτικά σε περιοχές NATURA και Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 κατέγραφαν όλο το 24ωρο. Όταν πήραμε τα στοιχεία και «τρέξαμε» τους σχετικούς αλγόριθμους, ανιχνεύσαμε πάνω από 2,500 πυροβολισμούς σε 12 από τους 18 αισθητήρες», επισήμανε ο κ. Αστάρας.