8) “H Αθήνα αλλάζει το Κλίμα”

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης; Πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους κατοίκους και επιχειρηματίες της Αθήνας; Πώς μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη, πιο ανθεκτική και βιώσιμη; O Δήμος Αθηναίων με το ερωτηματολόγιο “Η Αθήνα αλλάζει το κλίμα”, δίνει φωνή στους πολίτες της Αθήνας, σε φορείς και ιδιώτες, καλώντας τους να μοιραστούν την άποψή τους για την κλιματική κρίση στην πόλη μας, πώς επιδρά, τι συνέπειες έχει και τι πιστεύουν ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας για την αντιμετώπισή της. “Εδώ στην Αθήνα, ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής απειλής, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν δεν θωρακίσουμε την πόλη μας, η ζωή στην Αθήνα σε μερικές δεκαετίες θα είναι δύσκολη. Οι καύσωνες της περασμένης χρονιάς και η πρόσφατη χιονο-καταιγίδα το κατέστησαν σαφές. Ο Δήμος Αθηναίων επικαιροποιεί το Σχέδιο Δράσης της Αθήνας για το Κλίμα, με ορίζοντα το 2050. Το Σχέδιο βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και συντάσσεται με  διεθνείς προδιαγραφές. Στοχεύει δε σε μια πόλη πιο ελκυστική, με βιώσιμη τοπική οικονομία, και καλύτερες συνθήκες  καθημερινότητας για τους δημότες, επιχειρηματίες και επισκέπτες μας” τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

2 8ema

Υπερτριπλασιασμό των επενδύσεων στην περιβαλλοντική τεχνολογία καταγράφει έρευνα της PwC

Σύμφωνα με την έρευνα «State of Climate Tech 2021», που διεξήγαγε η PwC κατά το β’ εξάμηνο 2020 και το α’ εξάμηνο 2021, σημειώθηκε έντονη εισροή επενδύσεων από επιχειρησιακά (venture capital – VC) και ιδιωτικά κεφάλαια (private equity – PE) σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες (climate tech), η οποία άγγιξε τα US$ 87,5 δισ., με περισσότερα από US$ 60 δισ. να καταγράφονται μόνο στο πρώτο μισό του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα US$ 28,4 δισ. που επενδύθηκαν το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ, σταδιακά διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech.
Η μελέτη αποτυπώνει ωστόσο ότι υπολείπονται επενδύσεις σε τεχνολογίες που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 15 τεχνολογικών λύσεων που εξετάζει η έρευνα, οι πέντε που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του δυναμικού μείωσης των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 συγκέντρωσαν μόλις το 25% της επένδυσης στην περιβαλλοντική τεχνολογία στο διάστημα απο το 2013 ως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτές είναι: Ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, τεχνολογία αποβλήτων τροφίμων, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εναλλακτικές τροφές/πρωτεΐνες χαμηλών εκπομπών.